Vladmir Putin i Emmanuel Macron razgovarali, ruski lider mu otvoreno poručio kako će ciljevi Rusije biti ostvareni

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obavio je još jedan u nizu razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, s kojim je razgovarao o ratu u Ukrajini, ali i krajnjim ciljevima Rusije u ovoj državi.

Prema saopćenju iz Kremlja, Putin je tokom razgovora komentirao posljednje obraćanja Emmanuela Macrona Ukrajincima te je izjavio kako se ne slaže s mnogim izrečenim tezama u govoru.

“Posebno se to odnosi na izjavu Emmanuela Macrona, koji je lažima nazvao izjave da se Rusija bori protiv nacizma u Ukrajini. S tim u vezi, tokom razgovora su mu data detaljna objašnjenja o značajnoj ulozi neonacista u državnoj politici Kijeva”, ističu iz Kremlja.

Nazvavši ponovo rat u Ukrajini “specijalnom operacijom zaštite Donbasa”, iz Kremlja su istakli kako Rusija namjerava nastaviti borbu protiv nacionalističkih oružanih skupina u Ukrajini.

“Namjeravamo nastaviti beskompromisnu borbu protiv militanata nacionalističkih oružanih grupa koje čine ratne zločine, uključujući postavljanje vojne opreme u stambena naselja i korištenje civilnog stanovništva kao živog štita”, poručili su iz Moskve.

Predsjednik Ruske Federacije je ponovio stavove o situaciji u Donbasu te je poručio kako se godinama zataškava genocid nad civilima u ovom području, koji je doveo do brojnih žrtava i prisilio stotine hiljada ljudi da potraže azil u Rusiji.

“Putin je ponovo detaljno izložio temeljne pristupe i uslove u kontekstu pregovora s predstavnicima Kijeva i potvrdio da je, prije svega, riječ o demilitarizaciji i neutralnom statusu Ukrajine. Naglašeno je da će zadaci vojne operacije biti ispunjeni, a pokušaji da se odugovlačenjem pregovora dobije na vremenu samo će dovesti do dodatnih zahtjeva Kijeva u našoj pregovaračkoj poziciji”, saopćeno je iz Kremlja.

Novi razgovor Macrona i Putina bio je ujedno i treći od početka rata u Ukrajini. Također, lideri Rusije i Francuske intenzivno su razgovarali i prije početka ruske invazije na Ukrajinu, a teme o kojima su govorili odnosile su se na ruske sigurnosne zahtjeve i na evropsku sigurnosnu politiku.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.