in , ,

Abdulah Sidran “ljut kao puška”: To “Bošnjo” ne razumije, rat za interpretaciju ratova, napadi na ANU BiH su filigranski poslići!

Takvo stanje prema mišljenju Sidrana svoje uzroke ima u društveno-političkom sistemu zasnovanom na upravljanju kadrovima bez osnova i bez struke

Abdulah Sidran smatra kako bi svakom pismenom čovjeku trebalo biti jasno da rat protiv BiH nikada nije prestao, promijenila su se sredstva ratovanja i bojno polje.

Jedna od meta već duže vrijeme nesumnjivo je Akademija nauka i umjetnosti BiH čije razbijanje opravdava potpuno etničko separiranje naroda.

“Nema više pušaka i tenkova, na sceni su filigranski poslići kojima “Bošnjo“ nije dorastao. Ja odavno ukazujem da imamo rat za interpretaciju ratova koji su se vodili na ovim prostorima i onaj čija interpretacija nadjača druge bit će pobjednik nedovršenih oružanih sukoba, istakao je Sidran za Patriju.

U tom kontekstu jasne su namjere ideologa utemeljene u Karađorđevu gdje se dogovarala podjela BiH, ali zabrinjava nesvjesnost, ili spremnost dijela intelektualaca koji narativno drže do BiH da sarađuju s njenim neprijateljima.

Tako je Sidran problematizirao odnos SDA-ovih zastupnika u Parlamentu BiH spram inicijative za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše (HDZ BiH) koji je u opstrukciji upisa ANU BiH u registar pravnih lica pokazao spremnost nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH.

Takvo stanje prema mišljenju Sidrana svoje uzroke ima u društveno-političkom sistemu zasnovanom na upravljanju kadrovima bez osnova i bez struke. Takav nakaradni sistem uspostavljen je u Dejtonu gdje su kako kaže Sidran izmišljena kategorija konstitutivnih naroda koja ne postoji nigdje osim u BiH.

“Skloni smo zabijanju glave u pijesak. Kritikujemo i govorimo o skandaloznim postupcima Grubeše koji su na rubu kriminogenih aktivnosti. Takav ministar ostaje na poziciji pomoću ruku SDA. To ne može pamet objasniti, kao ni dva prazna listića Naše stranke pri izboru gradonačelnika Mostara. To kazuje da su jednako pogane ruke „naših“ ljudi“, smatra Sidran.
Postoji vesela pikanterija vezana za osnivanje Akademije nauka i umjetnosti RS-a. Prilikom osnivanja imala je oko 16 članova iz Srbije koji u svojoj zemlji nisu bili dorasli visinama SANU-a, žive u Beogradu, ne mogu biti članovi Akademije u Svojoj državi, ali su akademici u RS-u, rekao je Sidran.

Ma koliko se zagovornici trudili svoje ideje predstaviti kao brigu za afirmaciju vrijednosti BIH, u stvarnosti imaju destruktivan karakter, jednak, ako ne i opasniji od projekata za koje je jasno da iza njih stoje neostvarene ambicije velikosrpske ideologije koja je uvijek u BiH imala saradnika u ideolozima udruženog zločinačkog poduhvata kod Hrvata.

ANU BiH je dio bosanskohercegovačkog naslijeđa i netačno je da postoje bilo kakvi formalno – pravni razlozi za njeno institucionalno osporavanje, zato bi bilo važno otkriti nalogodavce koji već godinama ne dozvoljavaju da ANU BIH postane pravni subjekt registrovan na državnom nivou, istakao je Sidran.

Ako su očekivani takvi potezi nacionalno ostrašćenih neprijatelja BiH, onda je šokantno pristajanje narativno patriotski orijentisanih snaga da nerazumijevanjem odnosa u BiH daju povoda da se stekne osjećaj kako rušitelji BiH opet imaju saveznike.

Branislav Borenović pred svima žestoko napao Milorada Dodika: “Bio si blizak OHR-u kad su smjenjivani Srbi!”

Nebojša Vukanović upozorio Milorada Dodika i pulene: “Jeste li svjesni koliko je opasno ovo što radite?