Akademik Duraković “silovito” o Mladiću: “Presuđeno je institucijama koje su na genocidu i zločinu stvorile RS”

Događaji Posljednje Vijesti

Sa presudama Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i drugima, javnost propušta naglasiti vrlo važnu, suštinsku stvar, naveo je Akademik Esad Duraković.

“Naime, Sud Savjeta sigurnosti nije presudio individuama Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću i dr. nego je presuda izrečena za genocid i najteže ratne zločine komandantu Vojske RS, predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Vojske RS. Drugim riječima, presuđeno je institucijama koje su na genocidu i zločinu stvorile RS. To je suština stvari”, naveo je akademik Duraković u svom komentaru na  presudu Mladiću.

Bivši komandant Vojske RS Ratko Mladić je osuđen drugostepeno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.

“Paradoks je potpun: presuđeno je kreatorima RS, ali ostaje njihova tvorevina zbog koje su dobili najveće moguće kazne. Konsekventno i implicitno, to znači da je najviša pravna instanca u svijetu okarakterizirala RS kao zločinačku tvorevinu. Uostalom, u jednoj ranijoj presudi institucije RS (Vojska i Policija RS) eksplicite su osuđene za genocid u BiH i najteže ratne zločine. Ovakvim odlukama Suda osuđuje se pravnički i odluka o osnivanju RS, koja je – ta odluka – politička i u konfliktu je sa sudskim nalazima i presudama. U krajnjem rezultatu, potpuno je logično da iz svega, i nakon svega, slijedi nužnost da se preispita/revidira legitimnost i legalnost RS”, naveo je Duraković za N1.

Sudije UN tribunala potvrdile su u drugostepenom postupku presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Leave your vote