Amerika poslala poruku Vladimiru Putinu!

Američki State Department pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da “odmah prekine ovo krvoproliće i povuče trupe s ukrajinskog teritorija”.

U priopćenju SAD je također optužio Rusiju da je pokrenula “potpuni napad na slobodu medija i istinu blokiranjem pristupa neovisnim novinskim kućama sprječavajući njihovu mogućnost emitiranja informacija o invaziji”.

SAD je također poručio da Rusija pokušava ugušiti društvene mreže poput Twittera, Facebooka i Instagrama koje su, kaže State Department u priopćenju, milijunima Rusa omogućili pristup neovisnim informacijama i međusobno povezivanje diljem svijeta, prenosi Index.

Portparol State Departmenta Ned Price izjavio je za CNN kako SAD i partneri istražuju moguće ratne zločine počinjene u Ukrajini te da postoji nekoliko opcija za njihovo procesuiranje. Price je također kazao kako SAD i zapad nisu blefirali kada su upozoravali da će odgovor Rusiji na napad biti snažan i poražavajući za Rusiju.

Američka potpredsjednica Kamala Harris izjavila je da sve opcije ostaju otvorene po pitanju ekonomskih sankcija koje su SAD uvele Rusiji te je naglasila da SAD neće slati trupe u borbu protiv ruskih snaga u Ukrajini, prenosi CNN.

“Ono što ćemo nastaviti da činimo jeste da ćemo stajati čvrsto sa našim saveznicima u smislu preispitivanja onoga što radimo sa sankcijama. Iskreno, sve je na stolu za razmatranje”, rekla je Harris za NBC.

“Ono što nećemo uraditi, i to se mora reći, kao što je predsjednik stalno govorio, nećemo slati američke trupe u Ukrajinu da se bore protiv Rusa na zemlji ili u zraku. Ali mi smo čvrsti u našoj spremnosti da branimo naš NATO savez i naše saveznike, svaki pedalj teritorije NATO-a, i to ćemo i dalje činiti”, rekla je ona.

Harris je istakla da SAD pomno prate ruske aktivnosti i da procjenjuju da li je bilo namjernih napada na civile i kršenja međunarodnog prava.

“Dakle, ovo je pitanje na koje bi svi trebali obratiti pažnju. To je užasno i predstavlja kršenje svih standarda i principa koje mi, posebno kao zemlje NATO-a, ozbiljno shvatamo u smislu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta bilo koje nacije”, izjavila je Harris.

Podcrtala je da će SAD nastaviti pružati humanitarnu kao i sigurnosnu pomoć narodu Ukrajine.

Također je izjavila da Rusija već osjeti posljedice ekonomskih mjera koje su uvele SAD.
“Rublja je u slobodnom padu. Vidjeli smo da je rusko tržište dionica zatvoreno”, dodala je ona.

“Ono što će historija pokazati jeste da je Vladimir Putin u suštini ojačao NATO, a oslabio Rusiju”, izjavila je Harris.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu nije isključio zabranu uvoza energenata iz Rusije, sedmog dana ruske vojne intervencije u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Na pitanje razmišlja li o zabrani uvoza ruske nafte uoči posjete državi Wisconsin, Biden je odgovorio:

“Ništa nije isključeno.”

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je ranije za CNN da Bidenova administracija razmatra sankcije na uvoz ruske nafte, ali da želi da minimizira efekte ove odluke u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Još uvijek je na stolu”, rekla je Psaki o toj mogućnosti.

Biden je rekao i da je Rusija namjerno gađala civilna područja, a na pitanje da li je Moskva počinila ratne zločine u Ukrajini, istakao je:

“Vrlo pomno to pratimo. Rano je da to kažemo.”

Govoreći o mogućnosti stalne američke vojne prisutnosti u Poljskoj i drugim istočnoevropskim zemljama nakon rata u Ukrajini, Biden je istakao da je to je odluka koju treba donijeti NATO.

Napad Rusije na Ukrajinu koji je počeo 24. februara izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Državna služba za hitne slučajeve Ukrajine tvrdi da je od tada ubijeno više od 2.000 civila, UNHCR procjenjuje da je više od 874.000 ljudi pobjeglo iz Ukrajine u susjedne zemlje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.