Bh. akademici uputili otvoreno pismo američkom predsjedniku Joe Bidenu: “Ispravite historijsku nepravdu, Vi imate moć da pomognete Bosni i Hercegovini!”

Bosanska akademija nauka i umjetnosti (BANU) “Kulin Ban” uputila je otvoreno pismo američkom predsjedniku Joe Bidenu.

Bh. akademici u otvorenom pismu podsjećaju predsjednika Bidena da će za nekoliko dana biti obilježena 26. godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ističu kako je taj sporazum zaustavio rat u BiH, ali je također u njemu paradržavna tvorevina RS nagrađena za strašne zločine.

Pozivaju predsjednika Bidena, koji je ranije itekako znao činjenične stvari koje su se događale u BiH, da ispravi grešku koju je međunarodna zajednica napravila prije 26 godina.

Pismo BANU-a prenosimo u cijelosti:

– Predsjedniče USA, najmoćnije zemlje na svijetu, gospodine Biden!

Za nekoliko dana, u nedjelju 21. novembra, bit će 26 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat i velika stradanja svih građana Bosne i Hercegovine. Mi smo na tome veoma zahvalni vladi USA.

Nažalost, zbog nesretnih rješenja, ali, prije svega, zbog nesporne činjenice da je jedna paradržavna tvorevina Republika Srpska u Daytonu dobila formu jednog od dva entiteta čime je, u stvari, nagrađena za strašne zločine koje su njene paradržavne institucije vojska i policija počinile na cijelom prostoru pod svojom kontrolom koji su na kraju rezultirali genocidom počinjenim u i oko Srebrenice – Bosna i Hercegovina se danas nalazi pred velikom opasnošću od nestanka, a ni obnavljanje vojnih sukoba nije isključeno.

Velika je greška što se tadašnje vođstvo i miješana delegacija Srbije i tada paradržavne tvorevine Republike Srpske nije dovela u situaciju da im se objasni da nakon svih zločina koji su učinjeni RS nema pravo da postoji. Da je to tada urađeno, danas biste, Predsjedniče Biden, bili svjedoci moderne, prosperitetne i sretne Bosne i Hercegovine, kakva je i bila sve dok nas velikosrpska politika, predvođena Miloševićem, a u ime projekta koji se zove „velika Srbija“, nije sve zavila u crno.

Možemo i da prihvatimo da se u vrijeme pregovora u Daytonu mnogo toga nije znalo o zbivanjima u Bosni i Hercegovini, ali od 1995. godine, kroz sudske procese vođene od strane oba haška suda, svijet je mogao da vidi šta je sve urađeno u ime stvaranja Republike Srpske.

Gotovo kompletan politički i vojni vrh Republike Srpske presuđen je na više od hiljadu godina robije, više njih i na doživotne kazne zatvora za strašne zločine koji su počinjeni: desetine hiljada ubijenih civila nesrpske narodnosti, blizu milion građana nesrpske narodnosti prognanih sa prostora pod kontrolom vojske i policije RS, desetine hiljada silovanih Bošnjakinja, preko 500 masovnih grobnica, uništeni skoro svi vjerski objekti bosanskih muslimana i katolika (534 džamije i preko 170 katoličkih crkvi), brojni logori sa takvim neljudskim uslovima i torturama da bi im i Hitler pozavidio, i, na kraju, genocid u i oko Srebrenice koji je presudio najviši sud na našoj planeti, Internacionalni sud pravde u Haagu 26. februara 2007. godine.

Vaše riječi od prije nekoliko godina su da u Bosni i Hercegovini nije bio građanski rat nego planirani genocid i danas odzvanjaju u ušima bosanskog čovjeka. Tada niste bili Predsjednik najmoćnije zemlje na planeti, ali danas jeste. Danas ste u mogućnosti da popravite najozbiljniju grešku koja se desila u Daytonu, a što je priznao i glavni kreator tog sporazuma Richard Holbrooke: to je instaliranje Republike Srpske kao jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Nikada protagonisti velikosrpske politike koja je dovela do rata nisu odustali od svojih ciljeva upravo zato što je njihova zločinačka politika nagrađena dobijanjem Republike Srpske. Samo su se jedno vrijeme primirili, i to dok je međunarodna zajednica bila snažno prisutna u Bosni i Hercegovini. Danas ta ista politika, predvođena Miloradom Dodikom, velikom zabludom međunarodne zajednice koja ga je i dovela na vlast, prijeti nestanku jedne hiljadugodišnje državne tvorevine.

Ta utakmica odvija se u dva poluvremena, i to najprije, kako Dodik neprekidno ponavlja, samostalna Republika Srpska u okviru Bosne i Hercegovine, što je nepoznata kategorija u sistemu modernih država, a za koju godinu bi se to pretvorilo u zahtjev za nezavisnošću Republike Srpske.

Na jednoj strani imate hiljadugodišnju državu Bosnu, koja se spominje još 948. godine i koja je u srednjem vijeku, u vrijeme kralja Tvrtka I. Kotromanića, bila najmoćnija država na Balkanu, i, na drugoj strani, Republiku Srpsku koja je u Bosni i Hercegovini stvorena silom oružja, protivno tadašnjem ustavnom poretku. Rs je do Dejtonskog sporazuma bila paradržava, a u ime njenog stvaranja počinjeni su najveći zločini na tlu Evrope od završetka Drugog svjetskog rata. Čemu dati prednost – pitanje je sad.

Pokušaj međunarodne zajednice da se u Daytonu načini bolan kompromis, u kojem će postojati i Bosna i Hercegovina i Republika Srpska u okviru nje, pokazao se kao potpuni promašaj. Posebno nakon rušilačke politike Dodika da protivustavno oduzme državi Bosni i Hercegovini njene nadležnosti koje su joj date na osnovu odredbe Ustava Bosne i Hercegovine o dodatnim nadležnostima gotovo da za Bosnu i Hercegovinu nema alternative.

RS je kancerogeno tkivo na tlu Bosne i Hercegovine. I zato, ili će kancer uništiti tijelo Bosne i Hercegovine ili će se Bosna i Hercegovina osloboditi tog kancera. Ovako više ne ide. Dodik obezvređuje i negira Bosnu i Hercegovinu kao fantomsku državu, kao grešku međunarodne zajednice, a prava istina je da je prihvatanje postojanja Republike Srpske najveća greška međunarodne zajednice.

Vi imate moć da pomognete Bosni i Hercegovini. Vaši energični govori u protekle tri decenije posvećeni Bosni i Hercegovini u kojima ste jasno prepoznavali krivca odjekivali su cijelom planetom. Sada ste, Predsjedniče USA, u realnoj situaciji da pomognete Bosni i Hercegovini i ispravite historijsku nepravdu.

Sazovite novu međunarodnu konferenciju u USA za Bosnu i Hercegovinu i dajte nam modernu i funkcionalnu državu u kojoj neće biti entitetske podjele i koja će biti posvećena građaninu, a ne pripadniku jednog, drugog ili trećeg naroda. Ako to uradite, historija će vas vječno pamtiti, zaključeno je u otvorenom pismu BANU-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.