Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić veoma je otvoreno i javno progovorio: “Samo ako Bosna i Hercegovina bude građanska, onda će imati veliki prolaz prema EU”

“Treba jasno reći i Zagrebu i Beogradu, dignite ruke od posla kojeg ne možete ostvariti. Može samo komplicirati, može smetati razvoju BiH, smetati razvoju EU ali treba biti svjestan; samo ako BiH bude građanska, onda će imati veliki prolaz prema EU”, poručio je u Pressingu na televiziji N1 Stjepan Mesić, bivši predsjednik i premijer Hrvatske, nekadašnji predsjednik Sabora i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ.

Vaš odnos sa Putinom?

“Nisam imao kontakte sa Putinom od početka rata. Do rata u Ukrajini nije smjelo doći. Postojao je sporazum koji je trebalo ostvariti, iz Minska. Trebalo je staviti na dnevni red parlamenta u Ukrajini da se riješi pitanje o kome se raspravljalo. Raspravljalo se kako da se riješi pitanje nekoliko pokrajina koje govore ruski. To je trebalo rješavati, ali nije došlo na dnevni red”.

Putin kaže jasno šta hoće?

“Ne kaže dovoljno jasno. Moraju prestati pregovori o oružju. Nema cilja. Koji je cilj?”

Mesić je govorio i o “iskoraku BiH na putu prema građanskoj državi”.

“Izbor Komšića u Predsjedništvu BiH je jedan iskorak prema građanskoj državi. Izbor Bećirovića je isto iskorak prema građanskoj državi.
Ne može se uklopiti u EU neko ko ima sasvim drugu strukturu”.

Da li je ugašen san o građanskoj BiH nakon poteza Schmidta?

“Ja mislim da je to bilo iznuđeno. Htio je vjerovatno, ne svojom odlukom, iznuđeno da se održe izbori u BiH”.

“Veća je zainteresovanost da se zadrži status quo, da oni koji su se bogatili i prije na nefunkcionisanju vlasti, žele da se to nastavi.
Treba jasno reći i Zagrebu i Beogradu, dignite ruke od posla kojeg ne možete ostvariti.

Može samo komplicirati, može smetati razvoju BiH, smetati razvoju EU ali treba biti svjestan; samo ako BiH bude građanska, onda će imati veliki prolaz prema EU”.

Pogledajte cijelo gostovanje Mesića.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.