Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske bez imalo uvijanja otvoreno poručio: “Problemi BiH ne leže u Sarajevu, Banjoj Luci ili Mostaru nego u Zagrebu i Beogradu”

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske rekao je za tursku agenciju Anadolija da Bosna i Hercegovina mora ući u EU jer time više neće biti “motiva za rat”, te da su glavni krivci za opstrukcije u BiH Zagreb i Beograd.

Ulazak svih zemalja bivše Jugoslavije u EU omogućio bi daljnji razvoj unije, što bi zauzvrat “obogatilo Evropu”, rekao je Mesić.

Po Mesićevu mišljenju, Europi nedostaje vodstvo jer bi “pravi lideri” insistirali na brzom uključivanju i pomoći onim zemljama s manjim potencijalom.

Mesić je kazao da posljednjih godina EU i SAD nisu uspjeli izvršiti pritisak na reforme u zemlji, što je zauzvrat navelo nacionalističke političke vođe da “zarobe” državu.

“S jedne strane imate one koji se bore za građansku državu, za evropsku državu i one koji žele sami profitirati na nacionalizmu.

Neki čak žele odvojiti dijelove Bosne i Hercegovine da se pripoje drugim državama. To je problem”, rekao je Mesić.

Mesić je istakao da BiH neće moći napraviti korak u pozitivnom smjeru jer se Srbija i Hrvatska miješaju u njezine poslove, sve dok Europa i svijet to “trpe”.

“Pravi problem nije ni u Mostaru, ni u Sarajevu, ni u Banjoj Luci. Problem je u Zagrebu i Beogradu.

Ovo miješanje u politiku zemlje sprječava Bosnu da se približi članstvu u EU”, rekao je Mesić.

“Bosna i Hercegovina je činjenica i nikakav Dodik i nikakva Ursula von der Leyen (predsjednica Europske komisije) to ne može promijeniti.

Bosna je danas, a Bosna će biti u budućnosti”, dodao je Mesić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.