Uputili ste javni “apel za spas BiH”? Da li vas je iko čuo? Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić otvoreno odgovara: “Ja se nadam da su čuli, ali ne znam da li smo postigli ono što sam želio”

Bivši predsjednik i premijer Hrvatske, nekadašnji predsjednik Sabora i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić večeras je u Pressingu na televiziji N1 govorio o aktuelnim političkim odnosima u regiji i svijetu.

Govorio je vrlo otvoreno.

“BiH sada nije u prvom planu međunarodne zajednice. Vidite i sami šta se sve događa.

Niko se nije nadao da će buknuti rat na ukrajinskom prostoru i očito da su svjetski lideri zaokupljeni tom ratnom situacijom”, kazao je između ostalog Mesić.

“Svijet mora nametnuti mir. Kuda ovo vodi? Vi znate kad je Milošević išao u rat, on je imao cilj da uzme 63 posto BiH, imao je cilj da dođe do prvobitnog paljenja, a to je da pobuni Srbe u Hrvatskoj”, dodao je Mesić.

Mesić je kazao da trenutno nema lidera u Evropi.

“Zadnji lideri koje je Evropa imala, to su bili lideri koji su osmislili udruženu Evropu. Da se Evropa udruži, otvori granice, ljude, znanstvene kapacitete, gospodarske, da Evropa bude veliki igrač.

Međutim, na jednoj strani imate zasićenost jednog dijela sa udruživanjem, a imate ovaj dio koji je nemiran i koji želi ubrzati ulazak u EU. Sada je to pozicija i jednih i drugih koja ne vodi cilju.

Mi nemamo lidera u Evropi. Lideri su bili oni koji su osmislili EU.

To znači isključiti rat kao sredstvo“, naglasio je Mesić.

Kaže da su na sceni sada “otpravnici poslova sa velikim plaćama”.

“Koga vi sada imate kao lidera? Ko je to na političkoj sceni? To su otpravnici poslova koji imaju velike plaće, to nisu ljudi sa idejom”, istakao je između ostalog Mesić za N1.

Godina dana kako ste uputili javni “apel za spas BiH”? Da li vas je iko čuo?

“Ja se nadam da su čuli, ali ne znam da li smo postigli ono što sam želio. Želio sam da se otvori jedna rasprava, da se reaguje i shvati da BiH živi i mora živjeti i da je Dejtonski sporazum bio nešto što je zaustavilo rat, a sada treba graditi društvo”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.