Vjekoslav Bevanda se ipak nije obrukao, Vijeće ministara BiH usvojilo budžet!

Upravo je stiglo saopštenje Vijeća ministara BiH da je jednoglasno usvojen Dokument okvirnog budžeta institucija (DOB) Bosne i Hercegovine za period 2022 – 2024. godine

Tako da se ministar finansija Vjekoslav Bevanda nije obrukao baš kako se najavljivalo.

Činjenica je ipak da smo sve bliže održavanju izbora.

U nastavku pročitajte saopštenje Vijeća ministara BiH.

Savjet ministara BiH usvojio je jednoglasno Dokument okvirnog budžeta institucija (DOB) Bosne i Hercegovine za period 2022 – 2024. godine, koji sadrži srednjoročni okvir budžeta institucija BiH i preliminarni nacrt budžeta institucija BiH za 2022. godinu, zajedno sa preliminarnim procjenama rashoda za 2023. i 2024. godinu.

Ovaj dokument prati Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za isti period koji je Fiskalni savjet usvojio krajem marta ove godine, a kojim je utvrđen okvir za finansiranje institucija BiH za 2022. godinu u iznosu 1.073.600.000 KM, od čega su izdvajanja prihoda od indirektnih poreza 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Istovremeno su preliminarno dati rashodi institucija BiH za 2023. godinu u iznosu 1.073.900.000 KM, a za 2024. godinu okvirne procjene iznose 1.074.100.000 KM.

Dokument okvirnog budžeta prioritetno, između ostalog, podržava nastavak reformi u vezi sa ispunjavanjem uslova za Evropsko partnerstvo, daljnje provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), te osiguranje sredstava za provođenje opštih izbora 2022. godine i lokalnih izbora 2024. godine, kao i osiguranje potrebnih sredstava za provođenje višegodišnjih projekata budžetskih korisnika u ovom periodu.

Dokument okvirnog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH biće objavljen na službenoj veb stranici Ministarstva finansija i trezora BiH.

Na ovaj način stvoreni su uslovi da Ministarstvo finansija i trezora pripremi i Savjetu ministara BiH na utvrđivanje dostavi Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, radi daljnjeg upućivanja Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje Parlamentarnoj skupštini BiH, koja ga u konačnici i usvaja – navodi se u saopštenju VIjeća ministara BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.