Bevanda pisao Varhelyiju pa mu propisno poručio: Iznenadio me vaš ton, neutemeljena su vaša uputstva!

Ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda uputio je pismo Evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiju u kojem se osvrnuo na njegovo izlaganje pred Evropskim parlamentom 8. marta ove godine.

Kako se naglašava, Bevanda se složio s konstatacijom evropskog komesara da je BiH ključna za Zapadni Balkan i da se umjesto unutrašnjih sukoba treba fokusirati na pozitivan evropski program koji donosi dugoročan napredak, stabilnost i mir, te da je to agenda na kojoj moraju zajedno raditi BiH i EU.

“U tom kontekstu sasvim je na mjestu konstatacija da niste vidjeli pravi napredak BiH u 2021. godini na ispunjavanju 14 prioriteta EU, kao i na detektiranju dodatnog polariziranog političkog ozračja i blokade rada institucija u BiH.

Ustavna i izborna reforma je naš strateški cilj kome smo potpuno i predano posvećeni, jer samo tako uspostavljeni pravni aranžman predstavlja garanciju i osigurava jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, prosperitet i opstojnost BiH”, navodi Bevanda.

Pojasnio je kako cijeni dosadašnje napore i posvećenost koju je Varhelyi pružao svim političkim akterima u ovom procesu.

“Dijelim vaš sud da se rješenje mora žurno pronaći, ali podsjećam na realnu pretpostavku da je za uspješan rad nužno iz procesa otkloniti elemente otvorenih opstrukcija, itekako prisutnih u proteklom periodu, zbog kojih se uostalom nisu ispunile očekivane nade u uspješnu ustavnu i izbornu reformu”, pojašnjava ministar finansija.

Ipak, Bevanda naglašava kako ga je iznenadila i zabrinula neutemeljena izjava u izlaganju Varhelyija gdje “imperativnim tonom” daje uputstva Ministarstvu finansija da stavi proračun institucija na raspolaganje CIK-u radi organizacije izbora.

“Na ovaj način se relativizira složena politička situacija u kojoj se BiH nalazi i nerealno nameću rješenja za koja nema utemeljenja u pozitivnoj legislativi BiH.

Neriješena pitanja iz oblasti finansija se negativno reflektiraju na sveukupno normalno funkcioniranje institucija BiH i njihovom promptnom rješavanju se mora sistemski pristupiti, u skladu s pravnom regulativom”, naglašava Bevanda.

Kroz pismo, ministar finansija je ukazao na razloge koji nedvosmisleno upućuju da adresa za rješavanje otvorenih pitanja nije ministar finansija već da odgovore treba tražiti u nekim drugim aspektima.

“Kao što vam je poznato u jednoj nedemokratskoj i protupravnoj proceduri u Parlamentu BiH, nametanjem svojih političkih favorita uspostavljen je CIK.

U takvom ambijentu, bilo je očekivano da će osporavanje njihovog legaliteta i legitimiteta naići na opstrukcije i zadržavanje statusa quo, ali su izostale reakcije onih koji se pozivaju na demokratske i zakonske standarde.

U svakoj demokratskoj zemlji bi se opravdano nametnulo pitanje da li jedno takvo tijelo u čiji se legalitet i legitimitet sumnja može imati povjerenje za poštene, slobodne i inkluzivne izbore, pa zašto ne i kod nas”, piše u pismu.

Također, naglašava se kako institucije BiH već peti kvartal bez proračuna i finansiraju se kvartalnim odlukama Vijeća ministara BiH o privremenom finansiranju.

“Zakonske odredbe po pitanju privremenog finansiranja su nedvosmislene i važe podjednako za sve institucije na razini BiH, pa stoga nema zakonskog uporišta za bilo kakav izuzetak i povlašteni za bilo koga, pa tako i za CIK, te je stoga neutemeljeno i štetno insinuirati da ministar ima mandat za bilo kakvo drugačije postupanje”, pojašnjav ministar.

Na kraju, naglašava kako odgovore za ova pitanja treba tražiti u Zakonu o proračunu BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

“Kao legalist, imam obavezu i odgovornost da se sve naprijed spomenute procedure sprovedu u duhu zakona i na tome ću opetovano insistirati u granicama mandata.

Svaki drugi pristup, koji i u pravilu prema ukazanoj potrebi prate neka slobodna tumačenja, u atmosferi prisutnih lobiranja i pritisaka s ciljem stvaranja izuzetaka, jednostavnu su neprimjerena i neprihvatljiva i kao takva ne odgovaraju mom profesionalnom i političkom habitusu”, zaključio je Bevanda.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.