Ministar finansija Bevanda “dobio krila i samo što nije poletio”: Gdje ćeš bolan Vjekoslave? “Vama na volju, i Predsjedništvu na volju, i CIK-u na volju, i organima gonjenja…”

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda se obratio na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je, na zahtjev pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, raspravljano o osiguranju novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine.

“Dobio krila i samo što nije poletio”

Bevanda je naveo da je BiH na privremenom finansiranju već šesti kvartal, te da je Ministarstvo finansija pokušavalo sve, i prošle i ove godine, “da dođe do budžeta”.

On ističe da je jedino budžet dokument koji regulira sve. Kaže da je “on težak za donijeti i zato se vode duge rasprave o njegovoj formi i sadržaju”. Podsjetio je delegate na potrebne korake za usvajanje budžeta BiH.

Bevanda je kazao da je Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine za 2021. godinu usvojen na sjednici Predstavničkog doma PSBiH krajem aprila ove godine, te dodao da još “nije usvojen u Domu naroda”.

“Što se tiče budžeta za ovu godinu, rok za usvajanje Globalnog fiskalnog okvira je bio 31. maja 2021. godine. Ministarstvo finansija je upućivalo višekratne urgencije za usvajanje Globalnog fiskalnog okvira Fiskalnom vijeću.

Fiskalno vijeće je usvojilo Globalni okvir fiskalne bilance i politika za 2022.-2024. godinu 30. marta 2022. godine, devet mjeseci od njegovog slanja na Fiskalno vijeće”, kazao je Bevanda.

Dodao je da je Ministarstvo finansija trenutno u posljednjoj fazi izrade nacrta dokumenta okvirnog budžeta za 2022. – 2024. te istovremeno rade i zakon o budžetu za 2022. godinu.

Kazao je da “nema ništa što stoji u ladicama”, dodajući da se procedure znaju i da ih on poštuje.

“Što se tiče Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, neću uopće ulaziti u raspravu. Po režimu privremenog finansiranja, odobrenje novog programa rashoda koji nije utvrđen zakonom o budžetu može utvrditi Vijeće ministara BiH posebnom odlukom.

CIK je predložio Vijeću ministara odluku o odobrenju sredstava za izbore koja nije sukladna Zakonu o finansiranju institucija BiH”, kazao je Bevanda.

Dodao je da su prije par dana završili izvješće o izvršenju budžeta za 2021. godinu i uputili ga na Vijeće ministara BiH, da bi on išao prema parlamentu.

“Akumulirana sredstva nisu izum. Njih ima 34 miliona za 2020. godinu. Oni se akumuliraju iz godine u godinu. Od kad je budžeta BiH ona se prenose i ona imaju svoju namjenu koja se utvrđuje budžetom”, naveo je Bevanda.

Kazao je da su na posljednji dopis CIK-a odgovorili kako ocijene da “CIK nije na adekvatan način razumjelo sugestije Ministarstva finansija koje su dane u našim prethodnim aktima u odnosu na pitanje finansiranja izbora”.

“Naime, sugerirano je da sredstva iz 2020. godine ne mogu biti stavljena na raspolaganje bez odluke Vijeća ministara, a ne da ne mogu uopće biti stavljena na raspolaganje”, kazao je Bevanda.

Dodao je da “slijedom navedenih činjenica, Ministarstvo finansija i trezora ne može podržati zahtjev Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o prijedlogu odluke o odobravanju, raspodjeli, korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini”.

“Vama na volju, i Predsjedništvu na volju, i CIK-u na volju, i organima gonjenja. Ne bi bilo prvi put da se odluke donose suprotno stavu i mišljenju Mnistarstva financija i u Vijeću ministara i u Parlamentu i u Predsjedništvu. Naše je da napišemo stručno i tu ne smijemo unositi politiku, niti ćemo. U svemu ovome nismo vezivali ništa za izbore”, naveo je Bevanda, dodajući da je 30. marta tek prva radnja ispunjena, usvojen je Globalni okvir za finansiranje.

“Fiskalno vijeće čini šest članova. Zašto nisu održavane sjednice, nije bilo kvoruma. Krivi su svi, izuzev ministra Bevande. On je bio na svakoj sjednici. Predstavnicima entiteta i predsjedavajućem sam rekao ‘kako god dogovore, samo da imamo prvi korak”, naveo je Bevanda, te dodao da se ne boji nikakve odgovornosti, krivične odgovornosti.

“Mi smo s oba dokumenta u završnoj fazi, uputit ćemo DOP (Dokument okvirnog budžeta) Vijeću ministara, ako već nije upućen. Nakon njegovog usvajanja, nadam se vrlo brzo, utvrdit ćemo i budžet i uputiti ga u daljnju proceduru”, zaključio je ministar Bevanda.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.