Kakav politički kuršlus: Vjekoslav Bevanda tvrdi da ne prenosi ovlasti s države, obrušio se na svog zamjenika

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda ustvrdio je da, njegova Odluka, kojom se za izvršavanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kao nadležni imenuju entitetska ministarstva finansija, nije prijenos nadležnosti sa države na entitete.

Bevanda je rekao da se ne radi ni o kakvom prijenosu nadležnosti.

“Svakoj upućenoj osobi poznato je da su izravni porezi u nadležnosti entiteta i Brčko distrikta, što je uostalom i temelj ugovora o dvostrukom oporezivanju.

Tako se svi postupci oslobađanja od plaćanja poreza ili umanjenja porezne osnovice vode pred poreznim organima entiteta i Brčko distrikta, kao i postupak rezidentnosti poreznih obveznika i izdavanje potvrda koje su uvjet za primjenu ugovora”, naveo je Bevanda.

Prema njegovim riječima, prema ranijoj praksi i modelu koji se pokazao kao neefikasan i nepotrebno kompliciran, postupak razmjene informacija se vršio samo uz posredovanje Ministarstva financija i trezora BiH.

“To je nedvojbeno zahtijevalo promjenu dotadašnjeg načina funkcioniranja.

Tim prije imajući u vidu neospornu činjenicu da su entitetska ministarstva financija i Direkcija za financije Brčko distrikta prema Konvenciji o uzajamnoj administrativnoj pomoći u porezne svrhe nadležna tijela za suradnju u oblasti izravnih poreza, gdje je obuhvaćena i razmjena informacija na zahtjev”, dodao je Bevanda.

Na kraju je, kako kaže “za plasiranje dezinformacija” optužio svog zamjenika Hazima Rančića.

“Prevršio je svaku mjeru i iznošenjem ovakvih prljavština, prije svega narušava ugled ministarstva u kome na žalost prima nemalu plaću, ali i ministra i protiv njega će se pokrenuti sve na zakonu utemeljene procedure da se spriječi njegov govor mržnje i iznošenje prljavština”, poručio je Bevanda.

Podsjećamo, ranije danas, Dženan Đonlagić, generalni sekretar DF-a i zastupnik u Parlamentu BiH, optužio je državnog ministra finansija Vjekoslava Bevandu da ovom odlukom prenosi nadležnost sa države na entitete i Brčko distrikt.

Čitajte i ovo klikom na link: Dženan Đonlagić vrlo nedvosmisleno upozorava: “HDZ-ov ministar izvodi finansijski udar na državu”

“Za međunarodne ugovore o dvostrukom oporezivanju se planira da budu nadležna entitetska ministarstva finansija.

Subjektivitet za realizaciju međunarodnih ugovora ima isključivo država Bosna i Hercegovina, a ne entiteti i Brčko distrikt. Za realizaciju ovakvih Ugovora je trebalo ovlastiti nekoga unutar Ministarstva finansija i trezora BiH,” poručio je Đonlagić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.