Damir Arnaut bez dlake na jeziku: Čekamo da svi delegati SDA-HDZ-SNSD uzmu otpremnine pa da ih ukinemo?

Na jučer održanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojen je prijedlog Damira Arnauta, zastupnika Naše stranke, kojim se drastično smanjuju otpremnine političarima prilikom odlaska u penziju.

Trenutno iznose preko 34.000 KM, a Arnautov prijedlog ih smanjuje na trećinu, naglašavaju u saopštenju iz ove stranke.

“Dom naroda je identičan Arnautov zakon oborio prije dvije godine, a on ga je vratio u proceduru nakon što su se sva tri člana Kolegija tog doma iz koalicije SDA-HDZ-SNSD, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nikola Špirić, prije par mjeseci penzionisali, uzeli otpremnine u ukupnom iznosu od preko 100.000 KM, te potom nastavili primati basnoslovne plate i počeli dobivati visoke penzije”, stoji u saopštenju.

Arnaut podsjeća kako su, prije njih, identičan tretman “pretrpili” delegati u Domu naroda Dušanka Majkić, Sredoje Nović i Bariša Čolak, te dodaje da bi im se za koji dan trebao pridružiti i Lazar Prodanović.

Tako, naglašeno je u saopštenju, penzioneri tako sada čine više od pola gornjeg doma državnog Parlamenta, što bez sumnje dodatno doprinosi masovnom odlivu mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine.

Prijedlog Arnauta

“Mojim prijedlogom ne bi bili zakinuti vojnici, policajci ili državni službenici, već isključivo političari koji sada primaju ove enormne otpremnine.

Moj zakon maksimalan iznos otpremnine smanjuje na oko 11.000 KM, odnosno trećinu trenutnog maksimuma. Ovo je treći put da predlažem isti zakon.

Oba prethodna puta je prošao u Predstavničkom domu, ali je pao u Domu naroda. Nadam se da ne treba čekati da svi delegati vladajućih stranaka uzmu otpremnine, pa da ih onda ukinemo.

Ako HDZ i SNSD glasaju protiv, kao što su uradile njihove kolege u Predstavničkom domu, zakon će pasti i SDA će snositi jednaku odgovornost jer im je upravo ona omogućila taj kontrolni paket.

Nakon obaranja evropskih zakona, odbijanja podrške Ukrajini, osude Inzkovog zakona, usvajanja aparthejdskih rješenja, ovo će biti dodatni i vrlo skup dokaz da tri nije četiri”, kaže Arnaut.

Arnaut dodaje da ni on ni Naša stranka neće odustati.

“Obavezujemo se ne samo da Dodiku i Čoviću nikada nećemo dati četvrtog delegata, već da će ovo biti jedan od dijelova našeg programa, kojim ćemo usloviti učešće u vlasti nakon oktobra.

Smanjenje otpremnina, ukidanje svih drugih privilegija, stabilno finansiranje BHRT-a, usvajanje evropskih zakona, elektronsko brojanje glasova stvari su koje ćemo unijeti u taj program i insistirati da se sve to usvoji u prvih šest mjeseci.

Ova zemlja će prodisati i za pola godine dobiti kandidatski status ako građani u oktobru ove i druge penzionere pošalju u pravu, iako ničim zasluženu penziju”, stoji u zaključku saopštenja.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.