Dubioza Kolektiv bi mogla “uzburkati” javnost u domovini i dijaspori: “Pozvat ćemo narod!”

Brano Jakubović iz Dubioze Kolektiv govorio je za Slobodnu Dalmaciju.

Bend je tokom karijere pjevao i na vrlo nesvakidašnjim pozornicama – pred članovima Vijeća Europe u Strasbourgu, u domu penzionera, na tržnicama, zatvoru.

A sada im je velika želja, kaže Brano, da nastupe i na Eurosongu.

“U poruci stoji molba da u revijalnom dijelu programa nastupi Dubioza kolektiv, koji će izvesti pjesmu ljubavi, mira i tolerancije. Jako bi nam teško bilo izabrati neku državu u ime koje bismo nastupali jer u bendu imamo pet različitih državljanstava, a i muzičko takmičenje na nacionalnom nivou nam se malo gadi.

Pozvat ćemo narod i da pored poruke uplate po deset eurocenti i tako budu finansijeri našeg puta na Eurosong. Na ovaj način bismo mogli nastupiti i predstavljati svih, bez obzira na državljanstvo, naciju ili vjersku pripadnost”, izjavio je.

“Ova godina rekordna”

Dotaknuo se i novog albuma ‘Agrikultura’ koji je, kaže, nastao u protekle dvije godine.

“Agrikultura je mini album od osam pjesama. jednostavno, na broju osam, cjelina se zaokružila i nije bilo više potrebe dodavati nove pjesme. Prilično je stilski šaren i neodređen. Na albumu ima svega, od rocka do kazačoka, od Nirvane preko Rihanne do Silvane”, izjavio je Brano te otkrio s kojim je ciljem nastao.

“Nastao je iz naše potrebe da skrenemo pažnju da, zbog pretjeranog interesa za virtealno i digitalno, uskoro nećemo imati što jesti, jer bi svi bili youtuberi i IT-jevci, a lopata, motika i kramp gade se svekolikom pučanstvu. Problem je što se bitcoin i NFT ne mogu pojesti”, izjavio je.

Ova godina, kaže Jakubović, biti će im vjerovatno rekordna po broju zakazanih koncerata.

“Mi smo već uveliko na turneji. Od kraja marta već smo odsvirali nizozemsku, francusku i njemačku turneju. Polovinom maja čeka nas dvije sedmice koncerta po Ujedinjenom Kraljevstvu, odakle se vraćamo u Umag”, izjavio je te nadodao da se jako raduju ponovnoj užurbanosti koja ide uz njihov posao.

“Imamo još toliko želja i ideja gdje bismo mogli svirati. Najveća želja bila bi da sljedeće godine nastupimo na Euroviziji.

Osmislili smo čitav koncept. Radit ćemo kampanju u kojoj ćemo pozvati sve ljude svijeta da pošalju poruku upravi ovog prestižnoga muzičkog takmičenja”, otkrio je to multiinstrumentalist kultnog benda Dubioze Kolektiv, Brano Jakubović (43) za Slobodnu Dalmaciju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.