Pogledajte snimak finala Eurosonga, za pobjedu se borili takmičari iz 26 država

Finale 67. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong održava se večeras u Liverpoolu. Za prvo mjesto bore se takmičara iz 26 zemalja. Događaj počinje u 21 sat, a donosimo i live prenos.

Ukupno ćemo vidjeti 26 predstavnika zemalja iz Europe (plus nekoliko zemalja van Starog kontinenta). Šest njih (Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Španija, Italija i Ukrajina) je dobilo priliku proći direktno u finale.

Ostalih 20 dobili smo kroz dvije polufinalne večeri. U prvom polufinalu, održanom 9. maja, prošli su Norveška, Portugal, Švicarska, Izrael, Moldavija, Švedska, Češka, Finska, Srbija i Hrvatska.

U drugoj polufinalnoj noći, održanoj 11. maja, prolaz dalje osigurali su Armenija, Estonija, Belgija, Kipar, Poljska, Slovenija, Austrija, Albanija, Litvanija i Australija.

Sudeći prema stanju na kladionicama, najveću šansu za pobjedu ima predstavnica Švedske Loreen s pjesmom “Tattoo” (52 posto).

Noć će početi nastupom dua Teya i Salena iz Austrije.

Izvest će pjesmu “Who The Hell Is Edgar?”, koja je satira o muzičkoj industriji i koja kritikuje poteškoće s kojima se susreći tekstopisci, koji su često nedovoljno plaćeni.

Teya odnosno Teodora Špirić porijeklom je iz Srbije.

U 21:19 sati, prema programu, nastupati će Austrija, koja otvara muzički dio spektakla.

Glasanje se otvara u 23:16 sati, a zatvara u 00:02 sati. Od 00:05 sati glasaju žiriji zemalja učesnica, a od 00:43 sati se čitaju rezultati glasanja televotinga.

Pobjednika bi trebali saznati u 00:55 sati, prema ovom programu. Ipak, moguće su promjene tokom same ceremonije.

Ovogodišnji Eurosong će voditi dvije svjetski poznate Britanke, glumica Hannah Waddingham i pjevačica Alesha Dixon te ukrajinska pjevačica Julia Sanina koja je otvorila prvo polufinale spektakularnim nastupom.

Evropska radiodifuzna unija objavila je da su uvedene promjene prilikom glasanja. Od sada će za prolazak u finale odlučivati isključivo glasovi publike.

Televizijski kanali u našoj zemlji ne emitiraju prijenos Eurosonga, ali na linku ispod gledajte prenos uživo.

Na kraju je pobjedu odnijela Loreen iz Švedske.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.