Počinje Eurosong, Hrvatska prema kladionicama ima najveće šanse za pobjedu, i Zdravko Čolić se oglasio!

U utorak (07. 05) se održava prva polufinalna večer Eurosonga, a danas je u švedskoj Malmö Areni organizirana generalna proba za izvođače na kojoj su po prvi put prisustvovali i novinari. U prvoj polufinalnoj večeri nastupit će i predstavnici susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije.

Baby Lasanga, predstavnik Hrvatske, s pjesmom “Rim Tim Tagi Dim” nastupa sedmi po redu, a prema kladionicama, nikad nije imao veće šanse za pobjedu.

Lasagna vodi na kladionicama i ima 28% šansi za pobjedu, a Teya Dora, predstavnica Srbije” i njena pjesma “Ramonda” su trenutno na 23. mjestu i imaju 1% šanse za pobjedu.

Drugoplasirala Švicarska ima 16% šansi, a Italija se popela na treće mjesto s 12%. U samom vrhu na kladionicama su i Ukrajina te Nizozemska.

Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, Hrvati su ove godine uvjereni u pobjedu.

Inače, svake godine grupa zemalja poznata pod nazivom “Big 5”, odnosno velika petorka, direktno prolazi u finale. Te zemlje daju najveće financijske doprinose Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU), a one su: Francuska, Italija, Njemačka, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Osim njih, u finale se plasira i domaćin, što je ove godine Švedska.

Pravilo o velikoj petorci stvoreno je 2000. te im je tada omogućen izravan ulazak u finale Eurosonga bez obzira na njihov plasman na natjecanju prethodne godine. Te su zemlje lišene straha od ispadanja u polufinalu.

Predstavnici velike petorke i domaćina ove godine nastupaju uživo u polufinalu.

Zdravko Čolić je napravio izuzetak te se obratio pratiteljima na društvenim mrežama i pozvao ih da na Eurosongu glasaju za Teya Doru, predstavnicu Srbije.

“Pozivam sve svoje pratitelje iz inostranstva da sutra, sedmog maja podrže mladu predstavnicu Srbije na Euroviziji u prvoj polufinalnoj večeri – ona nastupa pod brojem dva. Sretno, Teya Dora”, napisao je.

On inače nikada ne objavljuje ovakve objave vezane za druge kolege, ali je sada odlučio napraviti izuzetak.

Teya Dora će sutra nastupiti s pjesmom “Lila Ramonda”. Drugo polufinale Eurosonga zakazano je za četvrtak, deveti maj, a finale će biti u subotu, 11. maja.

Pjevačica je u proteklim danima održala probe za Eurosong, a sada je otkrila kako je sve prošlo.

“Završili smo probu. Malo sam se plašila na početku, priznajem. Bilo je manje intimno nego što sam očekivala, a emotivna je pjesma. Sad je stvarno sve došlo na mjesto. Jako sam zadovoljna, jedva čekam nastup”, rekla je za Blic.rs.

Novinari su je zatim pitali ima li neki ritual pred nastup, na šta je ona odgovorila:

“Ritual nemam. Zatvorim se nekako sama sa sobom u mojoj glavi, pokušavam da se skoncentrišem. To je teško, jer moram da slušam prethodnog izviđača koji nastupa prije mene da bih znala kad tačno da izađem. Pokušavam da budem sa svojim mislima”, kazala je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.