Nizozemska TV i EBU se oglasili nakon diskvalifikacije predstavnika Nizozemske na Eurosongu

Predstavnik Nizozemske Joost Klein diskvalificiran je u subotu ujutro s Eurosonga, nakon incidenta s članicom produkcije ovog velikog muzičkog i televizijskog događaja, čije se finale večeras emitira u Malmou. Evropska radiodifuzna unija (EBU) oglasila se nakon što je nizozemski predstavnik Joost Klein diskvalificiran s Eurosonga. O svemu se oglasila i nizozemska televizijska kuća AVROTROS. U nastavku donosimo detalje.

Oni su u svom saopćenju iz EBU-a su naveli da diskvalifikacija Nizozemca nema nikakve veze s nijednim drugim učesnikom.

“Švedska policija je istražila pritužbu jedne članice produkcijske ekipe nakon incidenta nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer. Dok pravni proces teče svojim tokom, ne bi bilo prikladno da on nastavi takmičenje.

Želimo da jasno stavimo do znanja da, suprotno nekim medijskim izvještajima i spekulacijama na društvenim mrežama, ovaj incident nije uključivao nijednog drugog izvođača ili člana delegacije.

Zadržavamo politiku nulte tolerancije prema neprikladnom ponašanju na našem događaju i posvećeni smo obezbjeđivanju sigurnog radnog okruženja za svo osoblje na takmičenju. U svjetlu ovoga, ponašanje Joosta Kleina prema članu tima smatra se kršenjem pravila takmičenja”, naveli su.

Mnogi fanovi Eurosonga oglasili su se na društvenim mrežama te negodovali zbog diskvalifikacije Joosta Kleina.

Nizozemska TV: Jako smo razočarani, kazna je nesrazmjerna. Evo što je Joost zapravo učinio

Sad se o svemu oglasila nizozemska televizijska kuća AVROTROS. Iznijeli su detalje o događaju zbog kojeg je EBU povukao tako drastičnu odluku. S tom se odlukom nizozemska TV kuća nikako ne slaže.

“Nakon nastupa u četvrtak dogodio se incident. Protiv jasno sklopljenih dogovora, Joost je snimljen kad je upravo sišao s pozornice i morao je požuriti u greenroom. Joost je u tom trenutku više puta dao do znanja da ne želi da ga se snima.

Ovo se nije poštovalo. To je dovelo do prijetećeg pokreta Joosta prema kameri. Joost nije dotaknuo kamermanku. Ovaj incident je prijavljen, nakon čega je uslijedila istraga EBU-a i policije.

Jučer i danas smo se intenzivno konzultirali s EBU-om i predložili nekoliko rješenja. Unatoč tome, EBU je ipak odlučio diskvalificirati Joosta Kleina. AVROTROS smatra da je kazna vrlo visoka i nesrazmjerna.

Zalažemo se za dobre manire – neka ne bude nesporazuma oko toga – ali po našem mišljenju, nalog za isključenje nije proporcionalan ovom incidentu.

Jako smo razočarani i uznemireni zbog milijuna obožavatelja koji su večeras bili tako uzbuđeni. Ono što je Joost donio Nizozemskoj i Europi nije smjelo ovako završiti”, poručili su s AVROTROS-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.