Večeras počinje Eurosong: Evo koje države nastupaju u prvoj polufinalnoj večeri i kad je finale

Prva polufinalna večer Eurosonga održat će se 9. maja u Ujedinjenom Kraljevstvu, a Britanci su domaćini Eurosoga rekordni deveti put. Druga polufinalna večer, je dva kasnije, u četvrtak, 11. maja. Finale muzičkog spektakla u Areni u Liverpoolu slijedi u subotu, 13. maja.

Nakon prošlogodišnjeg trijumfa ukrajinskog sastava Kalush Orchestra s pjesmom Stefania na Eurosongu u Torinu, tradicija domaćinstva prethodnog pobjednika u startu je bila neizvjesna zbog ratnih događanja koji se od februara 2022. događaju na teritoriju Ukrajine.

Nedugo od pobjede mnoge su europske televizije svoju pomoć pri organizaciji narednog Eurosonga ponudile Ukrajini, ali je krajem jula finalna odluka o novoj zemlji-domaćinu pristigla.

Naime, Europska radiofuzijska unija (EBU), nakon postignutog dogovora, odlučila je kako će se Eurosong ove godine održati u Ujedinjenm Kraljevstvu, a Britanci su domaćini Eurosoga rekordni deveti put.

Izvođači iz 37 zemalja u nedjelju 7. maja, su promijenili svoje scenske kostime (većina njih) i obukli se u svečano ruho. Povod tome bila je šetnja tirkiznim tepihom od galerije Walter Art Gallery do Hale st. Jurja (St. George’s Hall), gdje se održava službena ceremonija otvaranja Eurosonga 2023, čime se ušlo u najiščekivaniju sedmicu u maju.

Predstavnici zemalja – sudionica Eurosonga 2023. izašli su pred novinare ovim redoslijedom:

Norveška
Malta
Francuska
Srbija
Latvija
Portugal
Irska
Hrvatska
Švicarska
Izrael
Moldova
Švedska
Azerbajdžan
Češka
Italija
Nizozemska
Finska
Danska
Njemačka
Armenija
Rumunjska
Estonija
Belgija
San Marino
Island
Grčka
Poljska
Slovenija
Ukrajina
Gruzija
Španija
Austrija
Cipar
Albanija
Litva
Australija
Ujedinjeno Kraljevstvo

U prvoj polufinalnoj večeri učestvovat će : Norveška, Malta, Srbija, Latvija, Portugal, Irska, Hrvatska, Švicarska, Izrael, Moldova, Švedska, Azerbejdžan, Češka, Nizozemska, Finska.

Od direktnih finalista u ovom polufinalu glasaju Francuska, Njemačka i Italija, kao i glasači širom svijeta smješteni pod entitetom Rest of the World.

Kada je riječ o drugoj polufinalnoj večeru, održat će se 11. maja, a zemlje koje će nastupiti su: Danska, Armenija, Ruminija, Estonija, Belgija, Kipar, Island, Grčka, Poljska, Slovenija, Gruzija, San Marino, Austrija, Albanija, Litva, Australija.

Uz glasače širom svijeta, od izravnih finalista u drugom polufinalu glasaju Španija, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo, prenosi Eurosong.hr.

Evo ko su favoriti za pobjednika Eurosonga 2023.

Prema kladionicama, najveće šanse za pobjedu daju se švedskom predstavniku.

Loreen, koja je 2012. godine s pjesmom Euphoria osvojila ovo takmičenje, favorit je i da drugi put osvoji. Kvote na kladionicama se kreću od 1,73 do 1,91, a ukupno joj se daje 39 posto šanse za trijumf.

Favoritom se može smatrati i Käärijä s pjesmom Cha Cha Cha (Finska), kome se daje 24 posto šanse, a kvote se kreću od 2,75 do 3,5.

Što se tiče naših susjeda, Let 3 i Luke Black imaju otprilike iste šanse prema kladionicama. Predstavnicima se daje manje od jedan posto, a kvote se kreću od 101 do 201.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.