Emotivan govor Adisa Ahmetovića u Bundestagu: Ne smijemo (sa političarima u BiH) pregovarati u zatvorenim prostorijama

Adis Ahmetović, izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku, tokom današnje rasprave u Bundestagu o Bosni i Hercegovini poručio je kako je ovo vrlo lična tema za njega jer je i sam dijete izbjeglica, koje su spas od rata u BiH pronašle u ovoj zemlji Evropske unije.

Ahmetović je podsjetio kako se 4. aprila 1992. otvorilo novo tamno poglavlje u historiji Starog kontinenta.

“To je bio rat protiv suverene zemlje u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi, počinjen je masakr u Prijedoru i genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva trajala je godinama, a protjerano je preko dva miliona ljudi. To je bio rat protiv evropskih vrijednosti.

Ljudi u BiH su se nadali da će Evropa, da će Njemačka reagovati”, kazao je na početku svoga obraćanja Ahmetović.

Dodao je kako su među izbjeglicama bili i njegovi roditelji i brat koji su pobjegli iz, kako je istakao, multietničkog grada Kotor Varoši u Njemačku. U ratu je izgubio djeda, koji je pronađen u masovnoj grobnici.

“Rođen sam u Hanoveru i imam sreću da sada govorim pred vama i nisam zahvalan samo za to, nego se radi i o historijskom signalu koji šaljemo iz ove demokratske kuće”, poručio je mladi političar porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je kako su mnogi širom Evrope i svijeta posljednjih dana ostali bez teksta zbog slika iz Ukrajine i mnogi to, kako je dodao Ahmetović, upoređuju sa Srebrenicom.

“Moramo se pitati kako to utiče na Zapadni Balkan. Ruski ambasador u BiH je prijetio da će se i Bosni i Hercegovini desiti isto kao i Ukrajini (ako nastavi sa NATO putem).

U regiji etno-nacionalističke snage koriste ovakve stvari kako bi uništile demokratiju i budućnost”, rekao je Ahmetović i dodao kako “nam treba konkretan plan” da se zaustave ovakve retrogradne aktivnosti.

A plan je…

“Zapadni Balkan treba da nam bude u fokusu politike. Ne smijemo (sa političarima u BiH) pregovarati u zatvorenim prostorijama i moramo to raditi samo sa onim koji se zalažu za Evropu.

Moramo pojačati snage EUFOR-a. Moramo još jače podržati visokog predstavnika Christiana Schmidta kako bi sankcionisao one koji dovode do nemira.

Moramo dati jasnu perspektivu Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama, dakle moraju postati članice Evropske unije”, kategorično je zaključio izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku.

Na kraju rasprave o BiH otkrio je da ima želju.

“Kada za 30 godina ponovo budemo ovdje raspravljali o BiH i Ukrajini ovdje će, vjerovatno, stajati neka izbjeglica iz Ukrajine, dijete rođeno u Njemačkoj, i nadam se i želim da će tada gledati Evropu bez rata.

Pozivam vas da na tome radimo”, zaključio je svoj emotivni govor Adis Ahmetović, nakon čega je uslijedio aplauz u Bundestagu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.