FK Željezničar potpisao ugovor sa uglednom kompanijom iz Švicarske

Fudbalski klub Željezničar i sportsko-tehnološka kompanija, Blocksport iz Švicarske, potpisali su ugovor o saradnji.

FK Željezničar će tako postati prvi klub u regionu sa svojim klupskim tokenom, tzv. digitalnim assetom poput bitcoina, kao i inovativnom mobilnom aplikacijom za navijače. Plavi se na ovaj način žele kretati u smjeru digitalne transformacije, usvajajući inovativan način razmišljanja kako već rade mnogi uspješni fudbalski klubovi, navodi se u klupskom saopštenju.

“FK Željezničar nije samo najtrofejniji bh. fudbalski klub i jedan od najstarijih klubova sa prostora bivše Jugoslavije, to je institucija i način života. Naša baza vatrenih navijača koja premašuje milionsku cifru daje klubu globalnu sliku i zaslužuje inovacije u najboljem izdanju.

Biti na čelu takvog kluba, koji ima toliko historije i nasljeđa, nije samo privilegija već i velika odgovornost i zato je jedna od mojih glavnih ambicija kao dijela moje vizije za klub je uvođenje najnovijih i najsavremenijih tehnologija u sportskoj industriji, tzv. “sportstech” koji će FK Željezničar dati prednost nad ostalim u regiji Balkana i svrstati ga u regionalne lidere po tom pitanju.

Budući da smo prvi pokrenuli sveobuhvatno sportsko tehnološko rješenje i vlastiti token kluba, Željinu verziju “bitcoina”, stavljamo se u snažnu poziciju da globaliziramo i komercijaliziramo imidž Kluba širom svijeta i pružimo našim navijačima više, jer to zaslužuju, kao i našim sponzorima i partnerima.

Na ovaj način Željo ide u pravcu kreiranja svoje vlastite digitalne valute. Jedna od mojih ambicija bila je i pozitivno i konkretno “iskoristiti” našu jaku i uspješnu dijasporu širom svijeta i ova platforma će nam to omogućiti da pokrenemo klupske “Plave noći” na globalnom kao i lokalnom nivou, te omogućimo našoj dijaspori da se više angažuje po pitanju našeg kluba na način koji je njima itekako poznat u sredinama u kojima danas žive.

Ne samo da želimo biti najbolji fudbalski klub po rezultatima i titulama, mi želimo to biti i van terena i ovo je samo početak nove ere za Želju”, rekao je Samir Cerić, predsjednik Kluba.

U drugom kvartalu 2021. godine FK Željezničar i Blocksport pokrenuće projekat tokenizacije – prvi takve vrste ne samo u bosanskohercegovačkom, već i balkanskom fudbalu, gdje će navijači imati priliku kupiti navijačke tokene u zamjenu za razne vrste ekskluziviteta po pitanju FK Željezničar.

Vladimir Liulka, suosnivač i izvršni direktor Blocksporta, kaže:

“Kad sam prvi put razgovarao sa predsjednikom Cerićem, brzo sam shvatio da razgovaram s vizionarom koji razumije tehnologiju 21. vijeka u sportskoj industriji i želi je ispravno i kvalitetno iskoristiti za dobrobit Kluba na čijem je čelu i pozicionirati ga kao regionalnog lidera po pitanju inovacija i tehnologija u fudbalskoj industriji. Iza Cerića i FK Željezničar stoji sjajna ekipa i vrlo smo ponosni što smo dio njihove nove vizije. Ova saradnja sa najtrofejnijim bh. fudbalskim klubom i jednim od najstarijih na Balkanu predstavlja važnu prekretnicu za Blocksport da poveća svoje prisustvo u onom dijelu svijeta u kojem je nogomet više od sporta, to je način život gdje su navijači veoma strastveni, jedni od najstrastvenijih u Evropi, ako ne i u svijetu”.

U narednom periodu očekuje se izrada aplikacije i njena prezentacija navijačima.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.