Grozna izjava izašla je iz usta Dušanke Majkić, ali u laži su kratke noge: Bosna i Hercegovina nije “nastala 1996. godine” kako je ona kazala…

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić (SNSD) osvrnula se na navode iz medija da je u pripremi dokument “Diplomatija BiH 1992-2022”.

Tom prilikom, iznijela je neistinitu tvrdnju o tome kada je nastala Bosna i Hercegovina – piše analitički portal Istinomjer.

Dušanka Majkić ustvrdila je da je Ministarstvo vanjskih poslova “očišćeno o pripadnika srpskog naroda” te je dodala da je “Bosna i Hercegovina nastala 1996. godine”.

“Čak i onima koji dobro poznaju Turkovićevu potpuno nevjerovatno zvuči njena najnovija podvala na štetu srpskog naroda, a to je pokretanje izrade monografije `Diplomatija 1992-2022`, koja ima ambiciju da prikaže dostignuća spoljne politike BiH u posljednje tri decenije, iako znamo da BiH nije ni postojala do izbora 1996. godine”, izjavila je tada Majkić.

Bosna i Hercegovina je nezavisnost proglasila 1. marta 1992. godine, nakon održanog referenduma. Članice tadašnje Evropske zajednice, na sjednici održanoj u Luksemburgu, priznale su 6. aprila Bosnu i Hercegovine kao nezavisnu i suverenu državu, a što su dan kasnije učinile i Sjedinjene Američke Države. Bosna i Hercegovine postala je članica Ujedinjenih nacija 22.5.1992. godine.

Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine, BiH je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih te dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske – čime su potvrđeni kontinuitet postojanja, suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine kao države.

Pored toga, tvrdnju Dušanke Majkić da Bosna i Hercegovina “postoji od izbora 1996. godine” demantuje i prvi član Ustava Bosne i Hercegovine, Kontinuitet.

“Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama”, stoji u Ustavu Bosne i Hercegovine.

Budući da je Bosna i Hercegovina nezavisnost proglasila 1. marta 1992. godine te kao nezavisna i suverena država ubrzo postala članica Ujedinjenih nacija, čiji kontinuitet postojanja u tom smislu potvrđuje i Ustav Bosne i Hercegovine, Istinomjer tvrdnju Dušanke Majkić da Bosna i Hercegovine “nije postojala do izbora 1996. godine” ocjenjuje neistinitom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.