Ministar odbrane Sifet Podžić o izjavi Dušanke Majkić jako brutalno: “Pere savjest jer je digla ruku za ulazak BiH u NATO”

Ministar odbrane Sifet Podžić reagovao je na izjave delegatkinje Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine u kojoj navodi: “Moskva je u martu 2021. godine rekla da će reagovati ako Bosna i Hercegovina preduzme koraka ka pridruživanju NATO-u.

Nemojte poslije da niste znali.” Ova izjava izazvala je burne reakcije, a Podžić je nazvao vrlo ozbiljnom.

“Koliko morate mrziti, biti podli, da u situaciji kada gledate ukrajinsku djecu koja plaču po podrumima, ugljenisana tijela vojnika na ulicama Kijeva i Harkova – nebitno jesu li Ukrajinci ili Rusi, dati jednu takvu izjavu i toliko željno očekivati da se to desi na ulicama BiH.

Ali s obzirom da sam s gospođom u sudskom procesu, ne bih o njoj puno da komentarišem. Mislim da pere savjest što je u svim reformskim procesima (SNSD, op.a.) sudjelovao i gospođa digla ruku za članstvo BiH u NATO savezu i podržala sve reforme”, rekao je Podžić u OBN-ovoj emisiji “Fokus”.

“Za sigurno okruženje u BiH odgovoran je NATO”

Na spominjanje Bosne i Hercegovine u kontekstu Ukrajine i Gruzije, kazao je kako to nije prijatno, ali da je realno i istina.

“Realno je da je BiH skupa s Ukrajinom i Gruzijom jedina zemlja koja je trenutno u akcionom planu za članstvo u NATO-u. Imate tu bitne razlike. Zapad je nastojao da se kreće u okviru Povelje UN-a i međunarodnog prava i nije odmah reagovao jer Ukrajina nije članica EU i NATO-a i oni nemaju opravdanje kako reagovati na tuđoj teritoriji.

Sada se našao model. Mi smo u sasvim drugoj situaciji. Nismo članice EU i NATO, ali prema BiH postoje obaveze iz ranijih perioda. Po Dejtonskom mirovnom sporazumu i Berlin plus za sigurno okruženje u BiH odgovoran je NATO. To je na snazi i NATO ima otvoren put da pomogne BiH i direktno”, rekao je Podžić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.