Grupa američkih senatora boravi u posjeti BiH: “Na brdu Žuč kod Sarajeva prisustvovali primopredaji deminerske opreme

Grupa američkih senatora boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Oni su jučer na brdu Žuč kod Sarajeva prisustvovali primopredaji deminerske opreme koju je Oružanim snagama BiH donirala Vlada SAD, potvrđeno je za Vijesti.ba.

Uz američke senatore primopredaji su, između ostalih prisustvovali ambasador SAD u BiH Eric Nelson, ministar odbrane Sifet Podžić, predsjedavajući Komisije za odbranu i sigurnost Asim Sarajlić, generali Folkestad i Platzer itd.

Američkim prijateljima zahvalio se načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović

– Želim izraziti veliku zahvalnost na ovoj izuzetno značajnoj pomoći našem deminerskom bataljonu, a koja će znatno ojačati i unaprijedito efikasnost i produktivnost deminerakih timova kao i ukupne deminerske kapacitete i sposobnosti OS BiH, rekao je Mašović.

Radi se o donaciji 200 setova samonosivih deminerskih vezira i 250 setova zaštitnih deminerskih prsluka u vrijednosti od oko 134 hiljade dolara. Uz to on je pobrojao i brojne ranije donacije Oružanim snagama BiH.

Mašović je rekao da su OS BiH od 2006. godine do danas deminirali i od mina očistili oko 40 milona metara kvadratnih, a pronašli i uništili više od 14.600 komada raznih vrsta MES-a.

– Želim naglasiti ogroman značaj dosadašnje podrške Vojske i Vlade SAD-a cjelokupnom procesu jačanja kapaciteta OS BiH kao i boljoj opremljenosti i dostizanju viših standarda, rekao je Mašović.

On je s tim u vezi izdvojio ogromnu važnost podizanje projekta “Unapređenje kopnene mobilnosti” i da kroz isporuku višenamjenskih motornih HMMWW vozila OS BiH mogu bolje i efikasnije izvršavati misije i zadatke.

– Uporedo s tim u procesu unaprijeđenja zračne mobilnosti, isporuke četiri nova helikoptera ‘HUEY 2’ će pružiti značajno drugačije mogućnosti te pomoći OS BiH u odogovoru na prirodne i druge nepogode i nesreće te spašavanju ljudi i materijalnih dobara na cijeloj teritoriji BiH i za potrebe svih građana BiH, rekao je Mašović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.