Heroj iz njemačkog Bundestaga Adis Ahmetović se oglasio nakon velike pobjede: “Građani se više ne trebaju plašiti! Gradimo most za europsku BiH!”

Njemački Bundestag usvojio je danas historijsku Rezoluciju o Bosni i Hercegovini kojom se daje podrška našoj zemlji „na putu ka boljoj budućnosti“.

Jedan od nesumnjivih heroja ovog značajnog događaja za Europu i našu zemlju jeste Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu i izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku, koji je jedan od predlagača Rezolucije.

Njemačka stoji iza BiH

Kao takav Ahmetović se našao na udaru Republike Hrvatske, a posebno hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je na njegov račun iznio čak i fašističke opaske.

„To što mi je najdraže jeste da je Bundestag našao konačno svoju poziciju za BiH! Pokazao je je danas ovom sjednicom i Rezolucijom da stoji iza BiH. Da stoji iza demokratije, da je protiv svakog nacionalizma, secesionizma i da podržava teritorijalni integritet i suverenitet te države“, kazao je Ahmetović za Radiosarajevo.ba.

Da svako može da bira

Prema njegovim riječima, druga stvar koja je značajna za jeste da nisu samo vladajuće grupe glasale za Rezoluciju i uključivanje njemačkih vojnika u sastav EUFOR, nego i najveća opozicija.

„Mi svi znamo da je CSU sestrinska partija HDZ-a Hrvatske i HDZBiH. Oni su zadnjih dana i sedmica pokušali izvršiti veliki pritisak na političare i ovdje u Njemačkoj.

Međutim, u kontekstu Rezolucije nije bilo bitno da li se radi o ljevici, centru ili konzervativcima, svima je bio isti fokus. Odlučili smo se za Rezoluciju koja traži demokratsku BiH, da svaki narod bude isti, da svako može da bira, kao i su svakoj drugoj državi. Mislim da je to jako značajno“, naglasio je Ahmetović.

Prema njegovim riječima, ovo je „veliki korak za europsku BiH“.

„Mi želimo pričati o europskoj BiH. Rezolucija otvara taj put. Riječima nobelovca Ive Andrića, gradimo mostove za BiH – da ide prema EU. Taj most koji smo danas stvorili je stabilan. Fundament je demokratija, mir, sloboda i prosperitet“, poručio je Ahmetović.

Govoreći o pritiscima i protestima koje su strukture iz Hrvatske upućivale prema Bundestagu i Njemačkoj zadnjih sedmica kako bi osujetili Revoluciju, Ahmetović ističe:

„Mi smo svi pratili šta su zadnjih dana i sedmica političari iz Hrvatske javno rekli. Ta njihova pozicija je legitimna. Međutim, oni su tom pozicijom izgubili ne samo u njemačkom parlamentu, u odnosima prema CDU, CSU, Zeleni, FDP, socijaldemokratskim grupa, već sam siguran i da velika većina u EU isto stoji iza tih ideala.

Čak je i šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler rekao da SNSD i HDZ BiH jesu ti koji blokiraju zakone koje potrebno usvojiti da BiH dobije status kandidata za BiH. To je signal iz Njemačke koja ima veliki utjecaj na EU“, poručio je Ahmetović.

Ne treba se više bojati rata, secesije i trećeg entiteta

Potvrdio da će se Njemačka nakon rezolucije uključiti u mandat EUFOR-a.

„Narod u BiH se više ne treba bojati više retorike rata, secesije, autonomije, trećeg entiteta… Država i narod mogu živjeti u sigurnosti da je država BiH stabilna! To je bitno. Jer ne možeš stvoriti jednu demokratiju u okolini ako su građani u strahu.

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu, kada jedan ruski ambasador u BiH prijeti zemlji ako se priključi NATO-u, jako je bitno da Njemačka i međunarodna zajednica pokažu da takvo što nema šanse. Da je to priča da se zaplaše ljudi“, dodao je.

Njemačka vlada ima jasan zadatak

Na kraju poručuje da sada njemačke vlasti imaju jasan odgovor.

„Vlada Njemačke ima jasan zadatak na kojem treba da radi. To su 22 tačke. Te 22 tačke njemačka vlada mora da radi. To će biti naša pozicija prema drugim državama u EU i Ujedinjenim nacijama (UN).

Uvijek se možemo jasno fokusirati na našu poziciju. Sad je jasno. Nije više pitanje jesmo li tu ili negdje drugo, svako može pročitati kako jeste. Može ju pročitati Hrvatska, Srbija, Italija…“, podvukao je on.

Značajnu podršku je, veli, dobio i visoki predstavniki Crhistian Schmidt.

„On je dobio našu podršku za put kojim ide. Prva etapa su izbori u oktobru, da se oni da se održe, da građani mogu participirati bez korupcije i manipulacije, te da poslije izbora taj rezultat bude legitiman.

Nekoliko je država kazalo da neće prihvatiti taj rezultat nakon izbora. No, mi nećemo tu igrati tu igru, već ćemo jasno stajati iza rezultata ostvarenih na tim izborima“, zaključio je Ahmetović za Radiosarajevo.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.