in ,

Holandski komandant u filmu “Quo Vadis, Aida?”, Johan Heldenberg: “Uvjeren sam da ćemo osvojiti Oskara!”

Heldenberg je otkrio koliko mu znači to što je film „Quo Vadis, Aida?“ nominiran za zlatni kipić, kako je bilo sarađivati s Jasmilom Žbanić i šta misli o koleginici Jasni Đuričić

Film „Quo vadis, Aida?“ bh. rediteljice Jasmile Žbanić prošlog mjeseca je nominiran za Oskara, prestižnu nagradu Američke filmske akademije, u kategoriji za najbolji strani film.

Ulogu holandskog komandanta, pukovnika Thoma Karremansa, koji se lomi između naredbi i savjesti, Žbanić je angažirala proslavljenog belgijskog glumca i reditelja Johana Heldenbergha, koji se proslavio ulogom u filmu “(Alabama Monroe)” (“The Broken Circle Breakdown”).

Heldenberg je za tu ulogu dobio nominaciju za evropskog Oskara, a film se našao i u konkurenciji za američkog.

Za “Avaz”, Heldenberg je otkrio koliko mu znači to što je film „Quo Vadis, Aida?“ nominiran za zlatni kipić, kako je bilo sarađivati s Jasmilom Žbanić i šta misli o koleginici Jasni Đuričić.

“Počastvovan sam što sam radio na ovakvom filmu. Nakon premijere u Veneciji, nisam mogao doći sebi dvadeset minuta. Film je nevjerovatan”, kazao je.

Ne skrivajući oduševljenje, Heldenberg govori o srbijanskoj glumici Jasni Đuričić, koja je igrala glavnu ulogu u ovom filmu.

“Jasna je za mene bila pravo otkriće i nadam se da će joj ova nominacija pomoći u karijeri. Ali pravi umjetnik je Jasmila i mislim da će se njen život promijeniti, ako ona to dopusti. Mislim da film može pobijediti”, optimista je belgijski glumac.

Na kraju je istakao kako je sada uvjereniji u pobjedu nego kada je njegov film “The Broken Circle Breakdown” 2014., također, bio nominiran za Oskara u kategoriji za najbolji međunarodni igrani film.

Dodjela Oskara bit će održana 25. aprila, a mnogi filmski stručnjaci smatraju da “Quo Vadis, Aida?“ može odnijeti ovu nagradu.

Avaz

Mučki provokator Emir Kusturica progovorio o Sarajevu: “Uopšte mi ne fali, doživljavam ga kao daleku tačku, kao da je skriven u frižideru”

Dušanka Majkić pogubila živce pa oštro poručila: “Sačuvaj me Bože da interese srpskog naroda brane Denis Bećirović i Zlatko Miletić”