Irfan Čengić iz SDP-a oštro kritikovao izjavu Sanje Vlaisavljević: “Ovo što ministrica govori je ljudski nemoralno”

Zastupnik SDP-a u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić reagovao je na izjave nove federalne ministrice Sanje Vlaisavljević koja je izjavila kako ratni zločinci moraju biti rehabilitovani nakon odslužene kazne.

U komentaru na Twitteru, Čengić je naglasio kako su izjave Vlaisavljević nemoralne.

“Po zakonu rahibilitacija je institut za nepravedno osuđene. Ovo što ministrica govori je ljudski nemoralno, da masovne ubice ljudi i djece treba rehabilitovati, ali i pravna besmislica”, rekao je Čengić.

Čengić je između ostalog ponovio i činjenicu kako ratni zločinac ostaje ratni zločinac.

“Možda bi ministrica rehabilitovala i Hitlerove presuđene generale, prošlo je dosta vremena od Drugog svjetskog rata”, zaključio je Čengić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić oglasio se povodom izjava nove ministrice kulture i sporta FBiH Sanje Vlaisavljević u kojoj je poručila kako je ratne zločince potrebno rehabilitovati.

Između ostalog, Zvizdić je naglasio kako ratni zločinac ostaje ratni zločinac bez obzira na zatvorsku kaznu.

“Genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti ne zastarijevaju. Presuđeni ratni zločinac ostaje ratni zločinac i poslije odležane kazne. I bez rehabilitacije za počinjene zločine jer je riječ o masovnim ubicama opasnim po društvo koji bi sve ponovili kada bi im se ukazala prilika”, rekao je Zvizdić.

U izjavi o rehabilitaciji ratnih zločinaca, Vlaisavljević je naglasila kako se slaže sa stavom Lidije Bradare koja je ranije pojasnila da je ratni zločinac Kordić odslužio kaznu i da on samim tim, prema njenom mišljenju, prestaje biti zločinac.

“Jako je dobro to rekla, jako je dobro to rekla. Da je on odslužio kaznu za ratni zločin. Šta ćemo sa ratnim zločincima kada odsluže kaznu ?

Ne, šta ćemo.

Vrati se Sanja Vlaisavljević sa odslužene kazne kao ratni zločinac i šta ćemo? Ok, ajmo sad ostavit po strani državne funkcionere.

Šta ćemo sa tim ljudima, koji su odslužili. Oni moraju biti rehabilitovani.

Postoji u svim pravima, humanitarnom pravu i klauzule koje kažu da oni koji odsluže kazne moraju biti resocijalizovani i rehabilitovani”, kazala je Vlaisavljević.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.