Iz Naše stranke žurno reagovali i nedvosmisleno poručili: “Pozivamo Evropsku uniju da obustavi pregovore sa samoproklamovanim nacionalnim poglavicama!”

Odluka Doma naroda da blokira razmatranje tri antikoruptivna zakona sa liste 14 prioriteta za EU kandidatski status predstavlja udarac evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, ali i dodatni dokaz potpune odnarođenosti aktuelne vlasti, saopćeno je iz Naše stranke.

“Nakon što je inicijativa Naše stranke, koja je uključivala ogromne napore te blisku koordinaciju i saradnju sa drugim opozicionim strankama iz oba entiteta, rezultirala usvajanjem evropskih zakona u Predstavničkom domu prošle sedmice, Dom naroda je danas opet zaustavio evropski put Bosne i Hercegovine.

Najporaznija je činjenica da je tome presudio četvrti glas SNSD-a, koji im je prije tri i po godine dala SDA, kada su poslanici te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske svoje povjerenje dali Dušanki Majkić, umjesto Mladenu Ivaniću. Parola „tri nije četiri“ tako je danas dobila svoj najtužniji epilog u Domu naroda državnog parlamenta, kažu u Našoj stranci.

Naša stranka stoga poziva i međunarodne zvaničnike da obustave sve pregovore o svim pitanjima sa samoproklamovanim nacionalnim poglavicama – Dodikom, Čovićem i Izetbegovićem – koji snose odgovornost što Bosna i Hercegovina već duže od šest godina čeka kandidatski status, te da svu energiju usmjere u pravcu osiguranja održavanja oktobarskih izbora.

Ti izbori su jedina nada da će građani Bosne i Hercegovine ući u Evropsku uniju ostajući u svojoj zemlji umjesto kroz selidbu u Austriju i Njemačku.

Ti izbori su jedina nada da na vlast dođu snage kojima evropski zvaničnici ovih dana zdušno čestitaju na uspjehu na evropskom putu u Predstavničkom domu prošle sedmice, dok istovremeno pregovaraju o etničkim rješenjima s onima koji su odgovorni za današnji fijasko na tom istom putu”, navodi se u saopćenju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.