Jasne poruke iz Njemačke: Stvaranje trećeg entiteta ne bi trebao biti cilj!

U zajedničkoj analizi za EUobserver Toby Vogel i Bodo Weber analizirali su politiku šefa delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera i ostatka međunarodne zajednice u vezi s reformom Izbornog zakona.

No, zanimljivo je kako je ovo pitanje izazvalo i reakcije Savezne vlade Njemačke, njenog glavnog izvršnog tijela, u vidu otvorenog pisma u kojem jasno naglašavaju kako bi prema njihovom viđenju trebalo reformirati izborno zakonodavstvo u našoj zemlji.

Savezna vlada, kako su naveli, pomno prati raspravu o reformi izbornog zakonodavstva u BiH.

“Naš stav je da je reforma nužna, posebno u pogledu provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci iz 2009. godine kroz prilagodbu pravne osnove kako bi se eliminirala postojeća diskriminacija. Reforma Izbornog zakona dio je temeljnih prioriteta za BiH koje je Evropska unija formulirala 2019. godine. Savezna vlada će nastaviti pažljivo pratiti raspravu o reformi Izbornog zakona i posebno naglašavati potrebu provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, istakli su.

Savezna vlada, dodaju, je predana teritorijalnom integritetu BiH sa svojim postojećim entitetima.

“Pored toga, stvaranje trećeg entiteta postojećoj Federaciji BiH i Republici Srpskoj iz naše perspektive ne bi trebao biti cilj reformskih napora. Savezna vlada podržava promicanje civilnog društva i nada se da će se nadvladati podjela po etničkim linijama, njihov je zaključak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.