Joe Biden odgovorio bh. građanima, stiglo na adresu Senadu ef. Agiću: Imat ću na umu vašu perspektivu o ovim važnim pitanjima

Profesorica bosanskog porijeka na Univerzitetu Columbia u New Yorku Amra Šabić El-Rayess pokrenula je akciju. Naime, bh. građani u SAD su putem poruke poslali pismo predsjedniku SAD Joeu Bidenu, a razlog je politička i sigurnosna situacija u BiH.

Predsjednik Biden odgovorio je na pismo, a jedno od njih je stiglo na adresu Senadu ef. Agiću.

– Poštovani dr. Agiću,

Hvala vam što ste mi pisali o vanjskoj politici SAD. Cijenim vrijeme koje ste odvojili da pišete i pozdravljam priliku da odgovorim.

Izazovi s kojima se danas suočava naš svijet pokazuju koliko smo međusobno povezani i kako su sudbine svih ljudi povezane. Izbijanje virusa u inostranstvu može izazvati duboku tugu i patnju kod kuće. Konflikt udaljen od jednog kontinenta može stvoriti nemire koji ugrožavaju našu sigurnost.

Ekonomski padovi u inostranstvu mogu značiti gubitak poslova i zatvaranje preduzeća u gradovima širom Amerike.

Globalne klimatske promjene već pogoršavaju uragane u Zaljevu, poplave i šumske požare na Zapadu. Nijedna zemlja ne može sama riješiti ove probleme, a Amerika ne može priuštiti da izostane sa svjetske scene. Ulaganje u jačanje našeg liderstva u inostranstvu je takođe ulaganje u jačanje naše sigurnosti i prosperiteta kod kuće.

Kao predsjednik, odlučan sam da popravim naše saveze, obnovim naše vodstvo u međunarodnim institucijama, povratim svoj kredibilitet i opremim američku srednju klasu da uspije u globalnoj ekonomiji. Čvrsto vjerujem da je naša nacija bolje pozicionirana od bilo koje druge da vodi u 21. vijeku i da bude najveća snaga dobra na svijetu.

Pod mojom upravom, američko političko i ekonomsko vodstvo bit će ukorijenjeno u našim najcjenjenijim vrijednostima: odbrani slobode, zagovaranju mogućnosti, podržavanju univerzalnih prava, poštovanju vladavine prava i dostojanstvenom ophođenju prema svakoj osobi.

Vratili smo diplomatiju u centar naše vanjske politike i posvećeni smo suočavanju sa današnjim globalnim izazovima sa pozicije snage, sarađujući sa našim saveznicima i partnerima.

Također želim biti jasan da nikada neću oklijevati da branim američki narod ili naše vitalne interese, uključujući i korištenje sile kada je to potrebno. Uvijek ćemo stajati uz naše prijatelje širom svijeta kako bismo zaštitili naše vrijednosti i unaprijedili mir, sigurnost i prosperitet za sve.

Cijenim što ste podijelili svoje stavove sa mnom i imat ću na umu vašu perspektivu o ovim važnim pitanjima dok radimo na ispunjavanju izazova našeg vremena. Neka Bog blagoslovi Ameriku, i neka Bog zaštiti naše trupe, naše diplomate, naše stručnjake za razvoj i sve one koji služe da otklone sve što bi nas ugrožavalo.

S poštovanjem,

Joe Biden”, navedeno je u pismu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.