Konstituisan novi saziv Skupštine Kantona Sarajevo, Sebija Izetbegović prihvatila mandat

Danas su novoizabrani zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo preuzeli dužnost polaganjem i potpisivanjem svečane izjave te preuzimanjem uvjerenja Centralne izborne komisije kojima se potvrđuje njihov izbor.

Predstavnici Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović i Željko Balakar uručili su danas uvjerenja novim zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo – prenosi Klix.

Skupštinske službe ranije su pripremile materijal za konstituirajuću sjednicu, a certifikate je pripremila Centralna izborna komisija (CIK).

U skupštnskim klupama ipak će sjediti i Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Skupštinu Kantona Sarajevo će činiti sedam stranaka, Stranka demokratske akcije (SDA), Narod i Pravda (NiP), SDP, Stranka za BiH (SBiH), Naša stranka (NS), Demokratska fronta/Građanski savez (DF/GS) te Pokret “Za nove generacije”.

Iz SDA uvjerenja o mandatu su preuzeli Sebija Izetbegović, Adi Kalem, Faruk Kapidžić, Mahir Dević, Faruk Selmanović, Smiljana Viteškić i Haris Zahiragić.

Narod i pravdu će predstavljati Kemal Ademović, Aljoša Čampara, Danijela Kristić, Arijana Memić, Elvedin Okerić, Rusmir Pobrić, Elvis Vreto.

Zastupnici Stranke za BiH su Muamer Bandić, Admela Hodžić, Jasmin Šaljić, Fatima Smailbegović-Gavrankapetanović, a Našu stranku naredne četiri godine predstavljat će Vildana Bešlija, Vibor Handžić, Miomirka Melank, Sanela Klarić i Nihad Uk.

SDP-a ima šest zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, a to su Irfan Čengić, Davor Čičić, Igor Stojanović, Samir Avdić, Jelena Pekić i Kenan Magoda.

Demokratska fronta/Građanski savez imaju četiri zastupnika, Marijelu Hašimbegović, Ilijaza Pilava, Vedranu Vujović i Albina Zuhrića.

Pokret “Za nove generacije” u novom skupštinskom savezu ima jednog zastupnika, Damira Marjanovića.

Na konstituirajućoj sjednici zastupnici su okončali postupak preuzimanje dužnosti potpisivanjem svečane izjave.

Ranije su načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (SBiH), gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP), premijer KS Edin Forto (NS) i Adnan Šteta (SDP) odustali od mandata u Skupštini Kantona Sarajevo.

U narednim danima slijedi zajednička aktivnost Centralne izborne komisije BiH i Skupštine Kantona Sarajevo koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

“Prema Uputstvu o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, iz Skupštine Kantona Sarajevo bira se dvanaest delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući četiri iz reda bošnjačkog, jednog iz reda hrvatskog, pet iz reda srpskog naroda i dva iz reda ostalih.

U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 02. decembra 2022. godine”, istakli su iz CIK-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.