Lazović progovorio jako otvoreno i bez imalo uvijanja: Država je vlasnik oba entiteta, a time i svih prirodnih bogatstava u njima

Kada govorimo o državnoj imovini, pitanje je koliko su državne institucije sprovodili odluke. Vidjeli smo primjere otimanja državne imovine u Federaciji BiH i to niko nije zaustavio.

O ovoj temi, između ostalog, govorio je bivši predsjednik Skupštine BiH Miro Lazović.

– Državne institucije, ovakve kakve jesu, nekada slabe, nekada su i efikasne, zavisno od pitanja koja rješavaju, al u suštini kada je u pitanju državna imovina, to je zaista jedno od krucijalnih pitanja za budućnost BiH.

Tom pitanju sve relevantne institucije u BiH trebaju pokloniti pažnju. Oko državne imovine se lome koplja i odlučuje sudbina BiH, jer onaj ko ima grunt ima pravo i na državu. Dva entiteta koja su faktički u Dejtonu stvorena i prihvaćena, insistiraju unutar međunarodno priznate države BiH.

Država Republika Bosna i Hercegovina, koja je bila međunarodno priznata, prihvatila je da postoje dva entiteta. Država je vlasnik ta dva entiteta a samim time i svih prirodnih bogatstava koja se nalaze u tim entitetima, prenosi O kanal.

I što je predmet šuma, zemljišta, ruda koje su u zemlji, voda, rijeka, itd.

Sve je to u vlasništvu BiH. Drugo je pitanje što se ta imovina treba regulisati zakonom o državnoj imovini koji treba da usvoji Parlament BiH. To je jedino ispravna procedura, objašnjava Lazović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.