Lazovićeva poruka gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ćosiću: Ne može se iz ulice Draže Mihailovića slati zahtjev

Sociolog i političar Miro Lazović rekao je za N1 da se ne može “iz ulice Draže Mihailovića slati zahtjev građanima Sarajeva za promjenom ploča”, komentarišući zahtjev gradonačelnika Istočnog Sarajeva za izmjene naziva ulica u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Na ploči na ulazu u Vijećnicu piše: “Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 8. 1992. godine zapalili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite!”

Lazović je još 2017. godine imao inicijativu u Gradskom vijeću da se tekst izmijeni zbog toga što tekst u dijelu “srpski zločinci” asocira na kolektivnu odgovornost srpskog naroda.

Kako je rekao Lazović, ta inicijativa jeste usvojena ali nije realizirana jer nije formirana ta komisija koja je trebala da napravi novi tekst.

“Ovih dana se pojavljuje još jedan izvještaj međunarodne komisije koje je formirala Vlada RS, a to je izvještaj o stradanju sarajevskih Srba i taj izvještaj ima revizionistički pristup na način izjednačavanja odgovornosti.

Samo istinom se može pobijediti laž. Na ploči na Vijećnici treba promijenti potpuni tekst koji će odgovarati istorijskim činjenicama. Tekst se ne pravi za nas već za buduće generacije. Treba odgovoriti na tri pitanja: ko, kako i kada je zapalio Vijećnicu. Nije dovoljno reći samo srpski zločinci. Vijećnicu su zapalili pripadnici tzv. paravojske RS uz savezništvo Jugoslovenske narodne armije.

Svakako da su su je zapalili srpski zločinci, ali neko mora znati da je Vijećnica zapaljena granatama bjesomučnim u dva dana, sigurno nisu zapalili šibicama i benzinom. Tekst mora biti naslonjen na istorijske događaje, na stavove Haškog tribunala koji je rekao da je genocid u Srebrenice napravljen od strane pripadnika Vojske i policije RS, nisu rekli srpski zločinci. Mislim da bi o tim činjenicama moralo voditi računa jer ostaje za buduće generacije“, komentarisao je Lazović.

Komentarisao je i zahtjeve za izmjene naziva ulica koje dolaze od gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

“Ljubiša Ćosić je ishitreno reagovao i morao je povući prve poteze koji bi nas uvjerili da postoji politička volja o razgovorima o spornim pitanjima. Ne može se iz ulice Draže Mihailovića slati zahtjev građanima Sarajeva za promjenom ploča a da se ne napravi revizija onoga što opterećuje ukupnu scenu a to je veličanje raznih zločinaca. Ono što je on ponudio nije realno. Ako bi slijedili njegovu odluku do kraja – a to je da se vrate svi nazivi sarajevskih ulica, onda bi ta logika dovela do sljedećeg, odnosno on bi ostao bez svog Istočnog Sarajeva, jer prije rata je to bila Lukavica koja je bila u sastavu Sarajeva“, kazao je.

Istakao je i da treba otvoriti razgovore i da nova Gradska uprava sa novom gradonačelnicom radi budućih generacija trebaju otvoriti prostor za razgovor.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.