Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić javno na televiziji uživo odbrusio: “Rusija neće odlučivati o našem NATO članstvu”

“Rusija neće odlučivati o NATO članstvu Bosne i Hercegovine, mi Bosanci i Hercegovci smo davno donijeli odluku”, rekao je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić.

Govoreći o “prijetnjama Rusije ako se BiH približi NATO-u”, odnosno onome što je izjavio ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, kazao je kako “Rusija ne može napasti BiH”, a da je ruski ambasador davno treba otići i biti proglašen “personom non grata”. Naveo je i to kako je nekoliko puta pokušavao doći do njega, ali ga je odbio kazavši kako traži od njega izvinjenje za izjavu koju je dao na Face TV-u “da bošnjački narod ne postoji”.

“Taj gospodin se sigurno neće pitati o članstvu BiH u NATO-u. To smo se pitali mi Bosanci i Hercegovci i donijeli smo odluku o tome kao i sve strateške dokumente”, rekao je Podžić.

Komentirajući izjave Dušanke Majkić, kazao je kako je ona članica Komisije za sigurnost od prvog mandata i da je ispred svoje političke opcije zadužena da blokira NATO put BiH.

“Ne smijemo izdati BiH drugi put”

Danas je s Josepom Borrellom prisustvovao na postrojavanju vojnika EUFOR-a u Butmiru. Podžić kaže da je drugačije govorio pred vojncima, a drugačije večera u emisiji Pressing.

“Rekao je vojnički da su na vrlo ozbiljnom zadatku, da se na njih računa, da moraju biti iz predostrožnosti u BiH i ako bude bilo potrebe da postoji još snaga koje će biti angažovane”, rekao je.

Naveo je kako ga je ohrabrilo to što je šef Delegacije EU u BiH Johann Satler rekao tokom prvo postrojavanja ovih vojnika prošle sedmice.

“Sattler, s kojim se nisam inače slagao oko puno pitanja, je izgovorio jednu fantastičnu rečenicu kada se obraćao tim istim vojnima. Rekao je ‘ne smijemo izdati BiH drugi put’. Čestitao sam mu nakon toga. Mislim da je to jedna velika rečenica i dobra poruka”, kazao je.

Podžić: Plašim se da se Moldavija i Gruzija trebaju pripremiti

Smatra da je invazija Rusije na Ukrajinu prvo bila desant na aerodromu kod Kijeva, pa su potom krenule trupe. Sada su aktuelna brutalna razaranja – prenosi N1.

“Nadao sam se da je cilj Donbas-Krim. Vrlo brzo se promijenilo i vidjelo se da je ipak Putin dobro računao na petu kolonu u ukrajinskim gradovima i jako je podcijenio predsjednika Zelenskog – ‘glumac’, ‘showman’. I morao je preći na brutalan rušilački sistem, kada je vidio da mu operacija ne može uspjeti.

Jako mi je žao ljudi, ne mogu da vjerujem da mi u 21. vijeku sjedimo i mirno gledamo da se ponavlja Vukovar, Grozni, Alep, Sarajevo. Da budemo realni, skoro sve ijedan iz EU došli su na ta mjesta i nakon rušenja poklonili se i rekli ‘nikad više ovo nećemo dozvoliti’. Evo”, rekao je Podžić odgovarajući na pitanje treba li se vjerovati EUFOR-u.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.