Mirjana Marinković Lepić najavljuje velike promjene u Vijeću ministara BiH: “Budući sazivi mogli bi sadržavati 40 posto žena”

Na posljednjoj održanoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH usvojene su izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara. Njima se predviđa da sastav Vijeća ministara tokom cijelog mandata odražava ravnomjernu zastupljenost spolova, tačnije 40 posto pripadnika ili pripadnica manje zastupljenog spola.

Ovu inicijativu još su u martu ove godine podnijele Mirjana Marinković Lepić i Aida Baručija, zastupnice kluba Naša stranka-Nezavisni blok.

„Usvojene izmjene, da bi se implementirale, moraju proći kroz amandmansku fazu a potom biti usvojene i na Domu naroda. S obzirom na iskustvo da Dom naroda često ne usvoji nešto što bude usvojeno na Predstavničkom domu, sad sav pritisak treba biti usmjeren na to tijelo.

Ako delegati tog doma usvoje ove izmjene, to znači da Predstavnički dom više neće razmatrati saziv Vijeća ministara ako u njemu spolovi nisu ravnopravno zastupljeni. Problem dosadašnjeg zakona je bio što nije usklađen sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.

Otuda je proizilazilo da Vijeće ministara u svim dosadašnjim sazivima bude predominantno sastavljeno od muškaraca. Do sada, maksimalan broj ministrica u svim sazivima Vijeća ministara bio je dva, a dešavalo se da Vijeće ministara bude bez ijedne ministrice.

Izmjene i dopune koje smo predložiti podrazumijevaju da se ravnopravnost spolova poštuje i prilikom imenovanja predsjedavajućeg Vijeća te njegovih zamjenika, odnosno zamjenica.

Također, prilikom imenovanja zamjenika i zamjenica svih ministara. Treba spomenuti i to da na rukovodećim pozicijama u državnim institucijama, od mogućih 99 pozicija, tek na njih 12 su žene.

To se ovim zakonom neće zastupnički riješiti, ali ako najveće političko tijelo u državi počne poštivati ravnopravnost spolova, bit će to dobar primjer i za druge instance“, rekla je Marinković Lepić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.