Miro Lazović i Emir Zlatar otvoreno poručili evropskim parlamenarcima: “Zašto EU parlament ne omogući izjašnjenje građanima cijele BiH, o strateškim pravcima budućnosti”

Predstavnici organizacija civilnog društvaVKBI, SGV, HNV i Foruma parlamentaraca BiH 1990,  Miro Lazović i Emir Zlatar susreli su se sa zastupnicima Parlamenta Europske unije Tomasom Waitzom i Romeom Franzom.

EU paralmenatrcima prezentirani su Principi za izmjene Ustava BiH koje su usaglasile nevladine organizacije, a koje je do sada podržalo više od 50.000 građana Bosne i Hercegovine putem aplikacije www.izmjeneustava.com.

Gospodi Waitzu i Franzu istaknuto je da je ovo trenutno najsnažnija i najjasnija građanska inicijativa koja bi se trebala čuti u evropksom parlamentu jer građane BiH niko od 1. marta 1992. godine nikada niko nije pitao niti anketirao kakvu oni državu i društvo žele, a sasvim je jasno da apsolutna većina građana BiH, iz svih etničkih skupina, manjinskih naroda i ostalih želi BiH u euroatlanskim integracijama.

Stoga se postavlja jasno pitanje zašto EU parlament, kao najznačajniji organ moderne demokratske Evrope ne insistira na tome da se omogući izjašnjenje građanima cijele BiH, o strateškim pravcima budućnosti Bosne i Hercegovine. Stiče se dojam da je država BiH, uz blagonaklonost vladajućih struktura u EU, postoji tu radi političkih moćnika i političkih zvaničnika a ne radi svojih građana.

Pored Principa zastupnici Waitz i Farnz zamoljeni su da u Evropksom parlamentu javno upute i otvorena pitanja međunarodnim predstavnicima, prije svih čelnim ljudima Evropskog parlamenta i Komiteta ministara EU, koje su ove organizacije već dostavile i OHR-u g. Šmitu kao i ambasadoru EU u BiH gosp. Sattleru.

Nažalost još se niko nije udostojio dostaviti odgovore koji su jako važni za aktuelne procese u kojima se Bosna i Hercegovina nalazi što pobuđuje sumnju u dobronamjernost prema pluralnoj Bosni i Hercegovini kao državi ravnopravnih građana i naroda na cijeloj njenoj teritoriji.

Parlamentarci Waitz i Franz izarili su snažnu podršku i opredjeljenje da je Bosni i Hercegovini mjesto u Evropskoj uniji i prihvatli molbu da se Principi i Otvorena pitanja javno prezentiraju u institucijama Evropske unije.

Lazović i Zlatar podcrtali su pitanje zašto se građanima Bosne i Hercegovine ne dozvoljavaju isti demokratski principi i standardi koji važe za građane bilo koje države u Evropskoj uniji te kako je moguće da predstavnici EU koji dolaze kao pregovarači u BiH pristaju da se aktuelni pregovori vode pod očiglednim pritiscima na one koji BiH žele vidjeti u EU, te kao je moguće da se uopće pregovara sa političkim liderima iz BiH koji se protive negiranju genocida i koji ne priznaju presude međunarodnih i domaćih sudova.

Okolnosti, prijetnje i politike koje u BiH provode prije svih lider SNSD-a uz podršku HDZ, uz punu logističku i stratešku pomoć Srbije i Hrvatske, su apsolutno protiv svih evropskih pravnih i demokratskih stečevina, te se stiče dojam da EU izdaje vlastite principe o temeljnim ljudskih pravima i slobodama u Bosni i Hercegovini, što će u budućnosti predstavljati veliki problem i za samu EU.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.