Miro Lazović nedvosmisleno upozorava javnost: “Ako uspiju oteti grunt državnoj imovini bliže su svom secesionističkom cilju”

Prvi predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine Miro Lazović smatra da se na pitanju statusa državne imovine lomi sudbina BiH.

– RS ne odustaje u namjeri da jednostranim odlukama uzurpira državnu imovinu. Ako uspiju oteti grunt državnoj imovini bliže su svom secesionističkom cilju. Tada i Srbija može likovati. Želim da vjerujem da će to ostati samo neuspjeli pokušaj čiji će akteri biti sankcionisani, navodi Lazović.

Dodaje da su, kada je u pitanju državna imovina, činjenice u potpunosti na strani države BiH.

Lazović navodi da je argumentacija sljedeća:

– Da li je tačno da je Republika BiH 6. Aprila 1992. godine međunarodno priznata od Evropske zajednice (sadašnje EU)? Odgovor je. Tačno je.

– Da li je tačno da je RBiH 7. Aprila 1992. godine priznata od SAD ? Odgovor je. Tačno je.

– Da li je tačno da je RBiH 22. Maja 1992 primljena u članstvo UN-a ? Odgovor je. Tačno je.

– Tačno je i da je, zbog zaustavljanja rata, Republika BiH pristala u Dejtonu 1995. da u njenim međunarodno priznatim granicama egzistiraju dva entiteta, FBiH i RS. To ujedno znači da je država BiH i vlasnik ta dva entiteta. Bez BiH entiteti ne mogu postojati.

Ako je država BiH vlasnik ta dva entiteta onda su i sva prirodna bogatstva koja se nalaze na području tih entiteta vlasništvo BiH, navodi Lazović i zaključuje:

– Pravo korištenja državne imovine je drugo pitanje. O tome se treba i mora razgovarati. Status državne imovine reguliše se zakonom. U Parlamentarnoj skupštini BiH potrebno je donijeti Zakon o državnoj imovini kojim će se utvrditi vlasništvo kao i pravo korištenja državnom imovinom od strane nižih nivoa vlasti. To je ispravan način kojim se poštuje i realizira odluka Ustavnog suda BiH o statusu državne imovine….

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.