Miro Lazović predlaže koje je najbolje rješenje na ovim prostorima: “Tek tada otpada ono za šta se grčevito drže Vučić i Milanović”

Događaji Posljednje Vijesti

“Pod krinkom brige za srpski narod, za hrvatski narod, diktiraju ovdje odnose i remete naše unutrašnje odnose i međusobne dogovore”, kazao član Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokratije Miro Lazović.

-Konačno rješenje ovih prostora je ulazak Bosne i Hercegovine u evropske integracije, prihvatanje evropskih principa i standarda kojima se opiru etničke politike, stvaranje građanske države, ali ne na način da ona bude unitarna i sa dominacijom bošnjačkog naroda, traženje kompromisa između građanskog i etničkog, istakao je Lazović.

-Dakle, traženje kompromisa između građanskog i etničkog, to mora biti komplementaran odnos. Etničko i građansko ne smije biti u sukobu, može se naći način kako to zadovoljiti, obje forme. A kada bude građanska država Bosna i Hercegovina onda otpada ono čega se grčevito drži i Vučić i Milanović, a to je direktno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Ako je BiH građanska onda je građanin, pojedinac ravnopravan na cijelom prostoru BiH, a kada je on zaštićen, zaštićena su i njegova etnička prava.

A onda će otpasti mogućnost miješanja Srbije i Zagreba jer oni stalno, pod krinkom brige za srpski narod, za hrvatski narod, diktiraju ovdje odnose i remete naše unutrašnje odnose i međusobne dogovore. Najbolje da se mi unutar sebe dogovorimo, a to možemo samo na bazi nekih univerzalnih, svjetskih vrijednosti i principa u koji nas, na neki način, Evropa gura, a mi bježimo od toga. I bez visokog predstavnika, ako smo to sposobni, kazao je on, piše Federalna.ba.

Leave your vote