Miro Lazović progovorio potpuno otvoreno i bez imalo uvijanja: Kroz riječi Aleksandra Vulina, koji govori ono što Vučić misli, ogleda se srpski svet!

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990, govorio je o aktuelnim temama.

Dojave o bombama širom BiH Lazović vidi kao dio psihološkog rata koji se vodi protiv naše zemlje.

– Cyber napadi društvo dovode u stanje neizvjesnosti i straha, a regija Zapadnog Balkana i BiH je interesantna sa aspekta ruskog utjecaja. Sve je u funkciji psihološkog rata. Vjerujem da su naše službe spremne uhvatiti se u koštac sa tim napadima – ocjenjuje Lazović.

Kako kaže, hrvatska politika je poražena usvajanjem rezolucije Evropske narodne stranke.

– Hrvatska se preko svog premijera i predsjednika pokušala umiješati u pitanje izmjena Izbornog zakona BiH po željama HNS-a. Međutim, rezolucija Evropske narodne stranke posvećena izbornoj reformi rezultirala je porazom hrvatske politike izbacivanjem termina legitimnog predstavljanja iz teksta.

Nejasno je zašto insistiraju da se u izborni sistem BiH ugrade principi suprotni evropskim vrijednostima sa podjelama po etničkim osnovama.

Presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić-Finci, Zornić i drugima idu ka eliminisanju diskriminacije i jednakoj vrijednosti glasa. Ustav BiH je temeljni akt koji treba mijenjati u skladu sa presudama prije Izbornog zakona BiH – ističe Lazović.

Lazović rješenje za BiH vidi u uklanjanju etničkih prefiksa.

BiH mora postati stabilna i multietnička demokratska država u kojoj neće biti mjesta za nacionalističke podjele. Zbog toga je Forum parlamentaraca BiH 1990 inicirao rezoluciju o BiH koja će biti razmatrana u njemačkom Bundestagu.

Ona je napadana od strane Dodika i Čovića zato što je u korist BiH. HDZ je zajedno sa SNSD-om oborio inicijativu u Parlamentarnoj skupštini BiH o tome da naša država osudi rusku agresiju na Ukrajinu. Time su se jasno svrstali na rusku stranu. Mislim da će na kraju biti gubitnici – smatra Lazović.

Osporavanje legitimnosti Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, prema Lazovićevom mišljenju je protivno vrijednostima EU.

Gospodin Komšić je legitimno izabran u skladu sa Izbornim zakonom BiH. Problem je što se gospoda iz Hrvatske pokušava kompromitovati miješanjem u unutrašnja pitanja BiH po konceptu da kandidat HDZ-a ima sigurno mjesto u Predsjedništvu BiH. To je protivno evropskim vrijednostima za koje se navodno zalažu – navodi Lazović.

Naglašava da tri decenije nakon agresije na BiH ideja Velike Srbije i komadanja BiH još uvijek živi.

– 30 godina od agresije na BiH velikosrpska politika još uvijek živi. Sada se to naziva srpski svet. Kroz riječi Aleksandra Vulina, koji govori ono što Vučić misli, mi vidimo da ideja podjele BiH još uvijek živi.

Tu su i prijetnje ponovnog stvaranja Herceg-Bosne koja je ukinuta Washingtonskim sporazumom. Mislim da se radi o glupostima, ali to sve doprinosi stvaranju panike i neizvjesnosti među stanovništvom – poručio je Lazović, piše Hayat.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.