Miro Lazović žestoko i jako ozbiljno prozvao Bakira Izetbegovića: “SDA se samo deklarativno zalaže za građansko uređenje države i to nije pokazala u praksi”

Miro Lazović, ratni predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, u Danu uživo na N1 kazao je kako je “dobro što su završeni pregovori” u vezi sa izbornom reformom.

On je odbacio elektorski model, kao jedno od rješenja za izbore u FBiH, ocijenivši da se njim povećavaju etničke podjele.

Također, Lazović je indirektno prozvao Bakira Izetbegovića kazavši da se SDA samo deklarativno zalaže za građansko uređenje države i da to nije pokazala u praksi.

Lazović, ratni ministar vanjskih poslova i premijer Republike Bosne i Hercegovine, a kasnije član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, bh. književnik i akademik Abdulah Sidran, politolog i ekspert za međunarodne odnose prof. dr. Zlatko Hadžidedić i profesor Fakulteta političkih nauka prof. dr. Senadin Lavić uputili su poruke javnosti uoči nastavka pregovora u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Ne smijemo dozvoliti održavanje izbora prema zakonu o kojem ova, ni od koga ovlaštena, oligarhija pregovara mimo Ustava Bosne i Hercegovine i nasuprot volji većine građana Bosne i Hercegovine! Izbori u oktobru 2022. godine mogu biti održani jedino prema postojećem Izbornom zakonu, koji je u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine”, poručili su – prenosi N1.

N1: Vi ste smatrali da se ne treba ni pregovarati? Da treba odbiti pregovore? Zašto?

Miro Lazović: Nisam bio protiv pregovora, ali jesam protiv koncepta koji se nudi. Taj koncept je za nas bio neprihvatljiv. Neke stranke koje su potpisale Deklaraciju učestvovale su na pregovorima poput NiP-a, Naše stranke, SBB itd. One bi se trebale držati principa koje su potpisale, a jedan od takvih principa je protiv elektorskog modela. Shvatili smo da ukoliko bi se prihvatile promjene Izbornog zakona na način elektora to bi još više učvrstilo etničke podjele i etničke politike. Smatramo da je dobro da su ovi pregovori završeni.

Čini se da elektorski model nije bio kamen spoticanja za strane u pregovoru?

To je za potpisnike Deklaracije, pa računam tu i NiP, oni ne bi smjeli ići ispod potpisanih principa. Ukoliko za njih bude u redu elektorski model oni će se sami isključiti iz Deklaracije.

Da li je građanska država iluzija?

To nije iluzija nego je sudbinsko pitanje Bosne i Hercegovine. Profesor Esad Zgodić je u svoj knjizi iz 1996. godine zapisao da od ishoda borbe između totalitarnih, etničkih koncepata i građanskog zavisit će sudbina ove države, ali i sudbina bošnjačkog naroda. Mislim da smo došli do tačke gdje se lomi ne samo sudbina bošnjačkog naroda, nego i sudbina svih Bosanac i Hercegovaca koji žele da žive u jednoj demokratskoj, stabilnoj državi po uzusima EU. Mi smo dobili podršku stranka i ako skupimo sve glasove koji su podržali Deklaraciju dolazimo do 500.000 glasova.

Nažalost, mi živom jedan zaleđeni politički konflikt 30 godina koji je afirmiran u postojećem ustavu, zbog toga mi, ali i međunarodna zajednica, zalažemo se za ograničene ustavne izmjene. Kad se to promjeni građanska država postaje realnost.

SNSD i HDZ nisu za građanski koncept, a da li je SDA?

Ne vjerujem. SDA ima u svome programskom opredjeljenju da je za građansku državu, ali se to mora pokazati u praksi, pa i na primjeru Bužima gdje su trebali osuditi izjavu njihovog načelnika u vezi sa proslavom novogodišnjih praznika. Kad SDA u praksi bude za građansku državu imat će pravo da kaže da je državotvorna stranka.

Podsjećamo, na inicijativu Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV), Srpskog građanskog vijeća (SGV) i Foruma parlamentaraca BiH početkom marta je u Sarajevu potpisana Deklaracija o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u Evropsku uniju i NATO.

Deklaraciju je parafiralo gotovo 30 predstavnika političkih organizacija, organizacija civilnog društva, apelanata pred Europskim sudom za ljudska prava i predstavnika akedemske zajednice.

Tekst Deklaracije proizvod je višemjesečnih razgovora koje su vodile delegacije HNV-a, SGV-a, VKBI-ja i Foruma parlamentaraca BiH 1990, čiji je cilj zajedničko djelovanje kao društveni pokret sa nuđenjem adekvatnih rješenja utemeljenih na međunarodnim presudama koje su obaveza BiH na euro-atlanskom putu.

Deklaracija je proizvod podrške Principima za izmjene Ustava BiH koje su dali potpisnici Deklaracije kao 62.000 građana BiH putem aplikacije www.izmjeneustava.com.

Jedan od ciljeva iz Deklaracije jeste i ubrazni prijem BiH u EU što su podržali bivši visoki predstavnici za BiH, posebno Christian Schwarz-Schilling.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.