Naša stranka se oglasila, a ovo su njihove poruke: “Pritisci na visokog predstavnika Christiana Schmidta imaju efekta, inače bi do sada zakon već bio nametnut”

Naša stranka je povodom Schmidtovih prijedloga izmjena Izbornog zakona održala press konferenciju na kojoj su se obratili zastupnici u Parlamentu BiH Damir Arnaut i Predrag Kojović i Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

Damir Arnaut je naglasio da predložene Schmidtove izmjene predstavljaju odmicanje od principa na kojima BiH počiva, a taj princip je da su svi pripadnici svakog konstitutivnog naroda potpuno jednaki na svakom pedlju njene teritorije.

„Upravo su pripadnici konstitutivnih naroda koji su u određenom kantonu u manjim brojevima oni kojima je zaštita u Domu naroda posebno potrebna“, rekao je Arnaut.

Arnaut je također spomenuo da je prilikom jučerašnjih i današnjih sastanaka u ambasadama naišao na ogromno razumijevanje u jednom velikom dijelu međunarodne zajednice da Schmidtovo rješenje nije dobro kao i da ga nije dobro nametati pred izbore.

Predrag Kojović je skrenuo pažnju i na činjenicu da Schmidt predlaže podizanje broja delegata potrebnih da se formira vlast u FBiH.

Umjesto šest, ako Schmidt nametne svoje izmjene, bit će potrebno osam delegata iz svakog etničkog kluba.

„To je nagrada za ljude koji su četiri godine blokirali sve u Federaciji. Zna se ko može imati osam delegata u svakom klubu, to su nacionalne stranke.

Ovim izmjenama daje se prednost nacionalnim strankama u formiranju Vlade i tek, ako ne uspiju, počinju se aktivirati mjere za formiranje vlade.

Ovo je put u neki novi eksperiment s BiH a ne prema Briselu“, rekao je Kojović.

Ćudić je naglasila da Schmidtova odluka u ovom obliku jednako diskriminira i Srbe i Hrvate i Bošnjake i daje alate SNSD, SDA, i HDZ-u za formiranje vlasti u FBiH. Posebno je skrenula pažnju na ustupak Miloradu Dodiku:

„Dodik se raduje jer bi ovim izmjenama dobio kontrolni paket za formiranje Kluba Srba u Domu naroda.
Paradoksalno, poručujemo Šmitu, ako mu je namjera da deblokira procese u FBiH, da će dobiti suprotno, dobit će potpuno cementiranje u FBiH i produbiti apatiju građana da uopšte učestvuju u izbornom procesu.“

U Našoj stranci vjeruju da do nametanja odluke neće doći te da će pritisak koji i sami ulažu uroditi plodom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.