Nekadašnji član Predsjedništva Mladen Ivanić otvoreno progovorio: “Budućnost i stabilnost BiH se ogleda u tome da bude što manje političkog utjecaja na institucije”

Počasni predsjednik PDP-a i nekadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić komentarisao je proces formiranja nove vlasti u BiH te da li su stranke nove koalicije ideološki previše različite po brojnim pitanjima koja su aktuelna poput državne imovine ili članstva u NATO-u.

Ivanić je komentarisao da li su se pojedini politički akteri u BiH promijenili i da li su spremni na dogovore.

“Ne vjerujem da će Dodik promijeniti svoj pristup i retoriku i da će odjednom postati čovjek spreman na kompromise. Ćutat će jedni drugima dok se ne formira Vijeće ministara. Ja bih zaista volio da griješim i da će ovaj optimizam biti realan.

Kompromis jeste nešto što je presudno, ali iskreno ne vidim tu mogućnost”, rekao je Ivanić gostujući na televiziji N1.

Istakao je kako će prvi problemi biti zahtjevi HDZ-a koji se tiču Izbornog zakona te SNSD-ov pogled na državnu imovinu.

“Kako je moguć kompromis evo kada se otvore priče izbornog zakona ili imovine i da će tu biti nekih kompromisa. Ko je spreman da preuzme taj rizik? Kako je tu uopšte moguće doći do kompromisa”, pita se Ivanić.

Ne misli da će nova vlast imati mnogo toga ponuditi, osim što je cilj njenog uspostavljanja obnašanje novih političkih funkcija.

“Smatram da je glavni cilj raspodjela funkcija. Ne smatram da prema onome što piše u sporazumu, je to koncepcijski dogovor oko kojeg su se objedinili. Evo NATO.

Bećirović je bio u NATO-u pa ste vidjeli reakcije. Sutra kad mu dođe na dnevni red vlasništvo nad imovinom imat ćete puno različitih sukoba”, kazao je.

Ponudio je svoje mišljenje i o tome zašto niko od partnera iz nove državne vlasti ne komentira problematiziranje pitanja državne imovine.

“Zato što učesnici tih razgovora nisu iskreni. Svojevremeno je bio postignut dogovor da sve ono što treba institucijama BIH pripada njima, a da je sve ostalo u korištenju entiteta, kantona i opština, ali imate s jedne strane one koji bi branili BiH te s druge strane one koji misle da ne treba BiH da ima ništa pa ni zgradu parlamenta. Vi nemate razuman pristup ovdje već političko takmičenje”, rekao je Ivanić.

Smatra da se toliko godina nakon Dejtona nalazimo u situaciji da niže administrativne jedinice upravljaju imovinom.

“Mislim da je normalno da institucije BiH imaju svoju imovinu i ne vidim razloga da se oko toga vodi neka posebna priča”, naglasio je Ivanić.

Istakao je da do sad nisu riješena pitanja upravljanja, raspolaganja imovinom i da se zapravo vodi politička kampanja povodom te tema u koju niko dublje ne ulaze, posebno ne u sam sadržaj toga šta je i šta se radi sa državnom imovinom.

Mišljenja je i da se ne mogu krivično kazniti pojedinci zato što slave određene datume poput proslave 9. januara kao Dana RS-a kojega je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Kazao je i kako je prijedlog ministara u novom sazivu Vijeća ministara BiH “tanak” i profesionalno i lično te da to nisu ljudi koji su u stanju da budu lideri.

“Budućnost inače i stabilnost BiH se ogleda u tome da bude što manje političkog utjecaja na institucije”, zaključio je Ivanić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.