Ovo će izazvati reakcije, Admir Andelija: “EP BiH će doći u situaciju da neće moći davati novac rudnicima”

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić (SBB) kazao je danas na sjednici Predstavničkog doma PFBiH da bi se nastavak razgovora sa sindikalnim predstavnicima rudara mogao nastaviti u večernjim satima.

Generalni direktor EP BiH Admir Andelija u svom obraćanju zastupnicima kazao je da se nalaze u teškom trenutku kada je riječ o energetskom sektoru.

Podsjetio je da su rudnici postali dijelom preduzeća još 2009. te da su tada bili u “zapuštenom” stanju.

„Rudnici su imali prekomjeran broj uposlenih, ogormna dugovanja i zastarjelu opremu i tehnologiju. EP je u proteklih deset odosno 12 godina uložila preko 320 miliona KM u mehanizaciju i opremu“, kazao je Andelija.

Istakao je da su efekti tog ulaganja skoro nikakvi.

„Druga vrsta podrške EP rudnicima je kroz avanse i EP je dala 203 miliona KM i to je primjedba revizije i da to knjižimo na trošak kompanije“, kazao je Andelija.

Andelija je naglasio da najviše viška radnika ima u administraciji, a da ih fali u samoj proizvodnji. Uvjerava da nije predviđeno da sindikati ne prihvataju nove pravilnike, već da se s njima konsultuje.

Tvrdi da su pravilnici rudarima bili predočeni, ali da su poručili da im dokumenti nisu prihvatljivi.

“Ministar Džindić je bio svjedokom sporazuma i tada sam predložio predsjedniku Sindikata Sinanu Husiću da urade dokumente i mi nikad nismo dobili te dokumente”, kazao je.

Kao primjer koliko je stanje u rudnicima loše, istakao je to da je EP BiH dala rudniku Kreka pozajmicu od dva miliona KM za isplatu neto plate za mjesec oktobar.

“Sindikat je odustao, mi nismo više nismo mogli čekati sa Krkeom jer je Kreki prijetio stečaj. Poreska uprava je donijela rješenje o blokadi računa rudnika Kreka, Brezi i Zenici. Spasila ih je odluka Vlade o moratoriju.

Zato smo krenuli i evo dobili smo štrajk i protivljenje reformama. Ponovo smo se opredijelili da razgovaramo.

Sindikat je shvatio da je direktor EP BiH prijetnja dosadašnjem radu rudnika. Ključna stvar je da se ukloni ova uprava i da se nastave davati pare EP BiH. Mi ćemo vrlo brzo doći u situaciju da ni EP neće moći davati novac i da neće biti likvidna.

Koliko koštaju zahtjevi sindikata. Oni traže poskupljenje cijene uglja od 20 posto. Svjesni smo mi da cijena uglja ne zadovoljava troškove rudnika”, kazao je Andelija.

Ponovio je da će poskupljenje cijene uglja i izmirivanje dugovanja za penzionisanje rudara od 433 miliona KM značiti poskupljenje struje za više od 30 posto u odnosu na sadašnju cijenu.

Andelija je još jednom pozvao sindikat na razgovore, da “završe agoniju i da se obavežu na restrukturiranje rudnika za dobrobit države”. U suprotnom, tvrdi da će se desiti da izgubimo energetski suverentitet.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.