Pogledajte iz “ptičije perspektive” dio moderne magistrale koja vodi do bh. mora

Radovi na izgradnji magistralne ceste Stolac – Neum uspješno se privode kraju i trebali bi biti okončani do kraja ovog mjeseca, a moderna magistrala koja će jedini bh. grad na moru povezati s ostatkom zemlje svečano bi trebala biti otvorena uskoro.

Širokobriješka kompanija Hering, koja je izvođač radova, je objavila snimak iz zraka dijela nove magistralne ceste M-17.3 Stolac – Neum tačnije dionicu Hutovo – Cerovica – Stolovi u dužini od pet kilometara.

Ova dionica magistrale za promet je otvorena 1. juna, te je preostalo da se završi još samo jedna dionica dužine oko šest kilometara što će značiti da su radovi na izgradnji ceste Stolac – Neum dužine 36 kilometara u potpunosti završeni.

Ova saobraćajnica je od strateškog značaja i njezino puštanje u promet će potpuno pormjeniti sliku saobraćajne infrastrukture na jugu naše zemlje.

Izgradnjom ove moderne prometnice riješit će se problem cestovne povezanosti obale Jadranskog mora i područja Neuma sa ostatkom HNK, a time i cijele BiH, te pozitivno utjecati na konkurentnost privrede Stoca i Neuma.

Tako će odlazak u Neum koji godinama građanima naše zemlje stvarao nedoumice da li da se opredijele za vožnju preko Svitave ili u koloni strpljivo čekaju satima prelazak preko dva granična prijelaza susjedne Hrvatske konačno ukloniti.

Izgradnja magistralne ceste Stolac – Neum je počela u aprilu 2018. godine, a okončanje se očekuje početkom 2022. godine. Sredstva za izgradnju ove ceste dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH u vrijednosti od 173 miliona KM.

Riječ je o kreditnim sredstvima Svjetske banke, Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.