Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović nedvosmisleno upozorava: “HDZ i HNS stavljaju metu na čelo Hrvatima u BiH koji nisu u toj grupaciji”

“Postalo je, blago rečeno, čudno komentarisati izjave pojedinih ljudi iz HDZ-a i HNS-a, jer pokušavaju, kao što smo vidjeli, ponovo osporiti izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH”, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Milan Dunović, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH (FBiH) i potpredsjednik Demokratske fronte (DF) na stavove HDZ-a BiH i HNS-a da neće sarađivati sa Komšićem, kao i da DF za njih nije poželjan politički partner.

“Potpuno je čudno komentarisati poziciju da jedna politička stranka, u ovom slučaju HDZ BiH, izlazi na izbore, ima svog kandidata za člana Predsjedništva BiH, a onda nakon izbora, kada vide da njihov kandidat nije pobijedio, kažu to ništa ne vrijedi, taj Izborni zakon ne valja i traže da se poništi izbor zato što je izabran Željko Komšić.

Razumijem političko nezadovoljstvo pojedine stranke, ali ono što je opasno u BiH jeste kada se jedna politička stranka ili jedna nevladina organizacija, a HNS to jeste, sklanja iza jednog naroda.

Mislim da zloupotrebljavaju jedan narod i u takvoj varijanti najveću štetu zapravo prave Hrvatima kao jednom narodu koji živi u BiH, a stavljaju nekako, da tako kažem, metu na čelo Hrvatima, jer pokušavaju reći da sve što HDZ BiH uradi da je to isključivo volja Hrvata, a da svi drugi političari u bilo kojoj političkoj stranci koji jesu Hrvati nemaju zapravo ni pravo na političko djelovanje.

To vidim kao napad na ljudski integritet i na pravo za političko djelovanje upravo prema Hrvatima koji nisu članovi HDZ-a BiH. Isto se odnose i prema Željku Komšiću koji je legalno i legitimno izabran za člana Predsjedništva BiH.

Da li HDZ BiH time negira hrvatstvo ko nije član HDZ-a BiH i da li zapravo negira državu ukoliko pokušava negirati izbor člana Predsjedništva BiH. To je zaista opasna intencija”, navodi Dunović.

Kaže da ono što je definitivno jeste da je Demokratska fronta ostvarila relativno dobar rezultat na netom održanim općim izborima u BiH.

“Imali smo rast na određenim nivoima. Ponovno imamo člana Predsjedništva BiH, izabran je Željko Komšić. Otprilike po ovim preliminarnim rezultatima ima isto glasova kao što je imao 2018. godine. Dakle, ni tu nije bilo pada. Što se tiče državnog nivoa, Parlamentarne skupštine BiH ostat će isti broj mandata – tri, a imamo nešto više glasova nego prošli put.

Na federalnom nivou smo možda ostvarili i najveći rast. Imali smo deset zastupnika, a sada je koliko vidimo 12, a možda i 13 zastupnika iz DF-a. To je rast preko 20 posto. U kantonima je također dobar izborni rezultat. Nekako su uvijek svjetla javnosti uperena u Kanton Sarajevo. Prošli put smo imali jedva, da tako kažem, tri mandata.

Naime, treći je nakon glasova putem pošte osiguran. U ovom momentu vjerovatno da ćemo imati četiri mandata. Tako da je Demokratska fronta pokazala da smo imali principijelne, državotvorne politike i građani su očito to prepoznali.

Šta će dešavati prilikom formiranja vlasti, to pitanje će definisati Predsjedništvo Demokratske fronte. Mi sjednicu još uvijek nismo zakazali. Ona će se održati nakon potvrđenih rezultata općih izbora”, rekao je Dunović.

Ono što može već sada reći ,jeste situacija vezano za Kantonu Sarajevo.

“Pošto je bilo često upita da li će DF da bude sa SDA ili ne, mi smo rekli vrlo jasno kada je u pitanju Kanton Sarajevo. Nećemo biti ni sa SDA, a ni sa NiP, jer mi smatramo da su obje te stranke zapravo etničke i da bi se vlada mogla napraviti u Kantonu Sarajevo, konkretno, bez etničkih stranaka”, istakao je Dunović.

Govorio je i o tome zašto DF, iako je to najavljeno, nije pristupio potpisivanju sporazuma o koaliciji u Bosanskopodrinjskom kantonu.

“Po mom mišljenju, ono što se desilo u Bosanskopodrinjskom kantonu je ishitreno. Prije objave rezultata prave se koalicije od puno stranaka. Mislim da se radi o sedam stranaka koje su potpisale sporazum.

Po mom mišljenju, na kantonalnom nivou sedam stranaka je nešto što jako teško može funkcionisati. Smatrali smo da to nije potreba da se građanima Bosanskopodrinjskog kantona rješavaju egzistencijalna pitanja, pitanja funkcionisanja vlasti na nivou kantona već je to izgledalo na jednu trgovinu.

I moglo se vidjeti i nakon tog potpisanog sporazuma, nakon nekih izjava u medijima da je zapravo bio cilj Dom naroda Parlamenta FBiH i da je nekako bilo evo idemo svi skupa, a cijena je da NiP delegira jednog Bošnjaka iz kantonalne skupštine u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Dom naroda Parlamenta FBiH će, očito je, biti ključ za formiranje Vlade FBiH i ostaje nejasno nakon odluke visokog predstavnika za BiH kako će to izgledati, ostaje čak nejasno i to kako će se popunjavati Dom naroda.

U medijskom prostoru su se pojavljivali neki dokumenti pa je po njima očito definisano da će kao osnova biti uzet popis iz 2013. godine. U DF-u smatramo da je popis 2013. dok se koristi za imenovanje Vlade FBiH istovremeno popis iz 1991. nešto što je protuustavno.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić je iz tog razloga podnio apelaciju pred Ustavnim sudom BiH na odluke visokog predstavnika za BiH”, istakao je Dunović.

Dao je i pojašnjenje o tome da li je za DF kao partner poželjan SDP, a nije NiP ili neko drugi, odnosno ko su “sporni” partneri za vlast sa tom strankom.

“Da bi bolje pojasnio to pitanje i dao bolji odgovor, moram se vratiti na one procese koji su se dešavali 2018. godine nakon izbora. Poznato je da smo u tom momentu imali formiran BH blok koji su sačinjavali DF, SDP i Naša stranka.

U tom momentu BH blok je bila najjača snaga na nivou FBiH, sa 33 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Međutim, u tom momentu SDP i Naša stranka su donijeli odluku da oni ne žele ići u vlast jer bi u vlasti morala biti i SDA.

Čak smo slušali i neke izjave pripadnika političkih opcija iz BH bloka koju su govorili, uredu, možemo sa HDZ-om BiH, ali zašto SDA. Meni to sa vremenskim otklonom od četiri godine liči na to, evo možemo li mi biti SDA umjesto SDA.

Ako ćemo praviti u državi takve politike da jedna stranka zamjenjuje drugu onda me to podsjeća na varijantu dajte mi njihove pozicije. Mi smo u tom momentu smatrali da je od izuzetne važnosti da određene propise kako na federalnom tako i na državnom nivou učešćem u vlasti kanališemo i pokazalo se nakon četiri godine da mi kao stranka nismo odstupili od tog puta”, istakao je Dunović.

Cijeli intervju čitajte na portalu Anadolije.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.