Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel otvoreno poručio: “Bosna i Hercegovina je jedan od prioriteta Evropske unije”

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, a u petak se sastao s članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Nakon sastanka se obratio javnosti na konferenciji na medije te je izjavio da je Europska unija opredijeljena za kandidatski status BiH ka EU – piše Glas Amerike.

“Zapadni Balkan treba Europskoj uniji i obrnuto. Vrijeme je za jedan novi zamah u smislu europskih integracija i to mišljenje sam podijelo s članovima Predsjedništva BiH. U junu će biti održan samit svih lidera Zapadnog Balkana i cilj nam je proširiti vizije i ojačati veze.

Danas sam želio čuti prioritete iz BiH. Danas, dok se mi obraćamo, Rusija vrši napad na ukraijinski narod, a ‘90-ih godina je BiH na svojoj koži osjetila užasne posljedice rata.

Iz te perspektive znate koliko je značajna naša podrška. Posljedice rata osjetimo svi podjednako na europskom kontinentu. Izazovi s kojima se suočavamo podrazumijevaju novi način rada. Moramo pristupiti reformama.

Prije 20 godina na samitu u Solunu je izneseno mišljenje za pozitivan stav o pristupu EU. Trebaju nam novi načini za prustup EU koji će donijeti benefite, najprije ekonomoske”, rekao je Michel.

Dodao je kako Europska unija želi ubrzati političku integraciju za rješavanje hitnih izazova i problema. Prema njegovim riječima, BiH je jedan od prioreita za EU.

“Svjesni smo da je potrebno ukloniti prepreke. Put BiH je zacrtan u 14 prioriteta prustupa. Politički lideri se moraju jače angažirati u dijalogu”, naglasio je.

Jedna od tema razgovora je bila provođenje Općih izbora u Bosni i Hercegovinu u oktobru ove godine.

Član Predsjedništva Milorad Dodik je predložio da je entitet Republika Srpska na račun Centralne izborne komisije BiH prebaci 12 miliona KM provođenje izbora.

“BiH može taj novac vratiti Republici Srpskoj nakon što bude usvojen državni budžet. Ako to nije prihvatljivo, predlažem da taj novac izdvoji Federacija BIH i mi ćemo biti saglasni s tim.

Ja sam protiv odgađanja izbora i smatram da trebaju biti provedeni. Dokaz da smo dio europskog svijeta su demokratski i fer izbori”, izjavio je Dodik.

On se osvrnuo na potrebu očuvanja mira i stabilnosti, kako je rekao, po svaku cijenu.

“Trebamo pokušati obezbjediti lance snadbijevanja kako bi ljudi bili sigurni u vremenima koja dolaze. Ukupna globalna situacija daje šanse za rješenje. Pojedine zemlje koje su bile daleko od BiH na putu ka EU, ovih dana su aplicirale eza članstvo.

Europska komisija je bila nepravedna prema BiH u proteklih 15 ili 20 godina i iznova su dolazili novi zahtjevi. Predložio sam da napravimo selekciju 14 prioriteta i znam da BiH može dobiti kandidatski status u EU. Ako ostanemo konzervirani, znači da ćemo izgubiti volju”, kazao je Milorad Dodik.

Charles Michel je političkim liderima u BiH prenio jasnu poruku zvaničnog Brisela te je poručio da se prije svega moraju okrenuti rješavanju ključnih državnih problema, među kojima su kriminal, korupcija, kršenje ljudskih prava i sl.

Predsjednik Europskog vijeća je, prema riječima člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića ranije izjavio da Zapadni Balkan treba Europskoj uniji, ali i Europska unija treba Zapadni Balkan.

“Današnji sastanak se odvijao u znaku ove dvije rečenice, koje ukazuju na potrebu da se sve zemlje Zapadnog Balkana integriraju u EU i ostvare što veći napredak. EU treba viziju i ono što je radio Michel u proteklom periodu je vizija kako trebaju biti uređeni odnosi u Europi i svijetu.

Na sastanku je jasno kazano da BiH i sve zemlje Zapadnog Balkana imaju vrlo jasnu europsku perspektivu. Treba tražiti snažnije modalitete za pristup EU. Svaka država ima svoj EU put i zadatke za ispunjenje.

Države Zapadnog Balkana, konkretno BiH, učestvuju u radu tijela EU te na taj način ostvaruju jaku saradnju. To je zamisao geopolitičke zajednice”, izjavio je Džaferović.

Još jednom je naglašeno da institucije BiH moraju biti deblokirane te da moraju prestati nasrtaji na državu.

“Moramo se okrenuti realizaciji 14 prioriteta o što prije dobiti kandidatski status. To je nešto što bi značajno relaksiralo odnose u BiH i pojačalo entuzijazam za rješavanjem krize”, poručeno je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.