Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj iznenadio izjavom: “Sebija Izetbegović nije izbačena nego je zamijenjena”

Nakon što je dr. Sebija Izetbegović nije više u Savjetu za nauku i umjetnost Univerziteta u Sarajevu, oglasio se rektor UNSA Rifat Škrijelj.

Za Interview.ba rektor je kazao da je bilo više razloga da dr. Izetbegović više ne bude članica Savjeta.

– Ne bih baš rekao da smo je izbacili. Ona je zamijenjena iz najmanje tri razloga. Predložili smo Upravnom odboru UNSA da umjesto dr. Izetbegović članica ovog važnog tijela bude dr. Maja Arslanagić Kalajdžić s Ekonomskog fakulteta. Dr. Arslanagić Kalajdžić je vrlo afirmirana u svijetu nauke. Direktorica je Centra za istraživanje i razvoj (CIR) – naveo je rektor Škrijelj.

Podsjeća da je Savjet za nauku i umjetnost Senata UNSA osnovan upravo na njegov prijedlog.

– On je dio mog programskog opredjeljenja kad sam trebao stupiti na poziciju rektora. Riječ je o najreferentnijem Savjetu za nauku u BiH. Riječ je o savjetodavnom tijelu sa zadatkom izrade i osmišljavanja strategije razvoja nauke i umjetnosti – dodaje rektor.

Članovi ovog Savjeta naši su akademici svjetskih referenci – dr. Dejan Milošević, dr. Muris Čičić, dr. Branislava Perunčić, dr. Adila Pašalić Kreso, dr. Kemal Hanjalić…

Dr. Izetbegović je od 2017. od kako postoji Savjeta bila članicom kao „delegatkinja“ Upravnog odbora UNSA.

No, u radu Savjeta nije puno sudjelovala. Osim u vrijeme pandemije kad se on line izjašnjavala o odlukama. Na sastancima „u živo“ slala je mimo svih pravila svoju zamjenu.

– Savjet ima važnu ulogu. On je zapravo velikim dijelom kreirao i strategiju razvoja nauke u Kantonu Sarajevo. Mnogo smo postigli za ovo kratko vrijeme. Ove godine po četvrti put dodjeljujemo nagrade za najbolja naučna postignuća. I to na osnovu svjetskih referenci. Nagrađeno će ove godine biti čak 176 članica i članova UNSA. Koji nisu samo referentni kod nas, već svoje reference nose iz svijeta – naglašava rektor Škrijelj.

UNSA i politika

Drugi razlog zbog kojega dr. Izetbegović više nije u Savjetu jeste njen položaj u stranci, odnosno nedavno stečena titula izabrane dužnosnice.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju KS to naprosto nije dozvoljeno. Najprije rektoru, prorektorima, dekanu, prodekanima, direktorima institucija, te i članovima tijela UNSA.

– I savjetodavna tijela UNSA moraju se čistiti od politike – poručuje rektor UNSA.

Treći razlog, otvoreno govori rektor, jesu najnovija zbivanja vezana za diplomu dr. Sebije Izetbegović.

– Dok se to ne raščisti ne želimo da je dio tijela UNSA. Kad se raščisti, to je druga priča. Mora se znati razlika između osoba sa takvom biografijom i uvaženim naučnicima, akademicima sa zavidnim biografijama – dodaje dr. Škrijelj.

Dr. Izetbegović je kazala kako se slaže i insistirala da je na mjestu u Savjetu „naslijedi“ neko iz medicinske grupacije, piše Interview.ba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.