Rektor UNSA Rifat Škrijelj ¸apsolutno ne krije koliko je ljut: “Advokatski tim Sebije Izetbegović uznemirava i Univerzitet i mene”

Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA), Rifat Škrijelj, potpisao je Rješenje o poništenju doktorata Sebiji Izetbegović, generalnoj direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Povodom ove informacije odmah su se se saopćenjem oglasili iz pravnog tima Sebije Izetbegović. Pravni tim Izetbegović čine Senka Nožica i Esad Oruč.

“Povodom informacije koja se pojavila u sredstvima javnog informisanja, kojom je rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj, obavijestio javnost da je potpisao Rješenje o poništenju doktorske diplome Sebije Izetbegović, želimo se ovim putem očitovati i pojasniti pravnu situaciju u vezi sa navedenim.

Dakle, kako to proizilazi iz same odluke suda, rektor Univerziteta u Sarajevu ima obavezu da odloži bilo kakvo postupanje u odnosu na sam postupak poništenja doktorske diplome Sebije Izetbegović.

U odnosu na izjavu rektora Univerziteta u Sarajevu objavljenu danas u sredstvima javnog informisanja, želimo kazati da ista sadrži nekolicinu netačnih navoda”, navode iz advokatskog tima.

O reakciji advokatskog tima za N1 je govorio rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj. Naime, on je kazao kako advokatski tim Sebije Izetbegović već duži period vrši pritisak i utjecaj na Univerzitet.

“Pokušavaju ometati mene i kao rektora i Univerzitet u vršenju svoje funkcije. Oni imaju svoje mišljenje koje ja ne želim komentirati. Njihovo ponašanje prema Univerzitetu, koji ima svoju autonomiju i radi po Zakonu o visokom obrazovanju, prelazi svaku mjeru pristojnog i profesionalnog ponašanja advokata.

Mene to ne čudi, jer je to od početka tako od tog advokatskog tima. Do 24.04. do 16:00, Univerzitet nije zaprimio nikakvo rješenje suda i nije mogao znati kako rješenje glasi i da li je doneseno. Gospoda advokati su mogli, ako su posjedovali rješenje, to uputiti na Univerzitet do juče“, kazao je Škrijelj.

Potom je dodao:

“Ja sam jučer potpisao do kraja radnog vremena rješenje, koje sam bio dužan da potpišem i time izvršio svoju obavezu kao rektor Univerziteta u pogledu provođenja upravne mjere, pored toga KUIP, ali to nije jedini razlog što sam potpisao rješenje.

Rješenje sam trebao inače potpisati jer je Sebiji Izetbegović poništen magisterij odlukom Senata, jer nije izvršila u skladu sa tada važećim propisima ispitne obaveze na Medicinskom fakultetu UNSA i to je bio pravni osnov. Prema tome advokatski tim Sebije Izetbegović mijenja teze i uznemirava i rektora i Univerzitet vršeći pritisak na nas”.

Škrijelj smatra da advokati Sebije Izetbegović trebaju da komuniciraju u skladu sa profesionalnim standardima.

“Oni trebaju da komuniciraju u skladu sa profesionalnim standardima, a ne da vrijeđaju rektora i da daju kvalifikacije da li ja radim kako treba ili ne radim. Ja se u njihov posao ne miješam, ne želim komentarisati.

Mi smo danas tek zaprimili rješenje kojom se odobrava ta privremena mjera, i naravno ima pouka o pravnom lijeku, u roku od tri dana Univerzitet će se očitati na to rješenje, preko našeg advokata. Da li će to privremeno rješenje ostati na snazi, vidjet ćemo.

Mi ćemo dostaviti naše argumente i dokaze sudu, koja će nakon ta tri dana kad isteknu, pretpostavljam zakazati ročište po pitanju mjere osiguranja i konačnu odluku donijeti da li će mjera osiguranja ostati na snazi ili će ova privremena biti poništena. Ne bih uopšte pridavao važnost advokatskom timu Sebije Izetbegović, mi imamo svog advokata, radimo svoj posao, a oni neka rade svoj posao. Volio bih da se međusobno uvažavamo”, istaknuo je.

Na kraju razgovora je kazao da je UNSA uvijek bila korektna prema njima.

“Jučer je naš kurir, da bi bili korektni prema njima, odnio to naše rješenje direktno na advokatsku kancelariju gospođe Nožica i saradnika, koja nije htjela da ga primi, pa smo ga poštom morali slati. E to je o tom advokatskom timu. Tek toliko da se znamo ravnati.

Oni do juče ništa nisu dostavili, nijedan novi dokaz nisu dostavili, naravno da je Univerzitet i ja kao rektor, kao odgovorna institucija i pojedinac, uradili ono što nam je zakonska obaveza, prema članu 77. Zakona o visokom obrazovanju”, zaključio je Škrijelj.

Podsjećamo, Sebiji Izetbegović je ranije poništen i magisterij, a jučer je Općinski sud u Sarajevu usvojio i mjeru osiguranja u njenom slučaju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.