in ,

Sebija Izetbegović ozbiljno upozorava: “Zaraza se razbuktala, populističke mjere nisu dobrodošle!”

U intervjuu za N1 Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a govorila je o efektima trodnevnog “lockdowna”

U intervjuu za N1 Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a govorila je o efektima trodnevnog “lockdowna”, samo u jednom dijelu države, u Kantonu Sarajevo koji je startao u 20 sati večeras.

“Ja ga lično smatram nefunkcionalnim, on će sigurno donijeti neke rezultate, ali dolazi kasno. Zaraza se toliko razbuktala, da “lockdown” tri dana, samo u jednom kantonu, zatvaranje ugostiteljskih objekata neće donijeti ništa osobito dobro. Nikakve kozmetičke i populističke mjere u ovom trenutku nisu dobrodošle. Samo mjere potkrijepljene pravom strukom, mjere su građanima shvatljive i prihvatljive. U protivnom vi pokušavate na neki način da provedete mjere koje ljudima nisu shvatljive, logično je da se oni opiru tome i da će biti puno prekršaja”, kazala je prof. dr. Izetbegović u intervjuu za N1.

Upozorila je da je aktuelna situacija najozbiljnija od početka pandemije, jer od marta prošle godine nikada nisu imali ovako veliki broj bolesnika i to teških bolesnika.

“Nikada preko 300 bolesnika kao što imamo sad i nikada bolesnika sa ovakvo teškom kliničkom slikom koja se razvija jako brzo i nikada nismo imali ovako mlađih bolesnika. Mislim da će biti i gore nego što je sad. Mi smo jednog dana, u prošloj sedmici imali 17 prijema u sat vremena, to je bilo prilično dramatično i kritično“, opisala je situaciju u KCUS-u i COVID zonama Izetbegović.

Podhrastovi su skoro puni. Kapacitet od 109 kreveta, trenutno je popunjen sa 100 pacijenata, a svakodnevno se vrši transport pacijenata u novi respiratorni centar KCUS-a .

“Mi smo napravili poseban respiratorni centar u kojem će biti najteži bolesnici sa slikom teške upale pluća, kojima je potrebna kiseonička potpora, da li su oni invazivno na respiratoru ili neinvazivno. To je 68 mjesta na kojima imamo direktne izvode centralnih medicinskih gasova, to je centraliziran respiratorni centar koji će opskrbljivati naši anesteziolozi, anestetičari, infektolozi i sve ostale kolege , medicinski tehničari i medicinske sestre koji sa drugih klinika dolaze da pomognu“, izjavila je u intervjuu za N1, prof. dr. Sebija Izetbegović.

Austrijski ekspert iznenadio sve: Reforma Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini nije više neophodna

Pogledajte kako je Senad Hadžifejzović “preznojio” Johanna Sattlera: “Ni predsjednik Amerike neće ukinuti RS! Referendum za otcjepljenje smo ozbiljno shvatili!”