Šefica bh. diplomatije Bisera Turković direktno iz Slovenije: “Zapaljiva retorika gubi podršku…”

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u posjeti je Sloveniji, gdje je s kolegom Anžeom Logarom razgovarala o euroatlantskim integracijama BiH, bilateralnoj saradnji, borbi protiv pandemije, ekonomiji i drugim aktuelnim temama.

Turković je na konferenciji za novinare nakon susreta sa slovenskim ministrom vanjskih poslova poručila da su veze BiH i Slovenije višeslojne i neraskidive.

“Čvrsto vjerujem da ćemo dijeliti i zajedničku evropsku budućnost”, kazala je Turković.

Pozdravila je samit EU-Zapadni Balkan, koji je održan pod predsjedavanjem Slovenije te čestitala Sloveniji na uspješnom predsjedavanju EU. Kazala je da je izuzetno značajno da je proširenje Unije ostalo visoko agenciju, uprkos drugim izazovima.

Bez stabilne i sigurne BiH nema stabilnog regiona

“Jasna Evropska perspektiva je ključna za sigurnost i stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana. Njeno odsustvo otvara prostor za strane, negativne, utjecaje. Ideja o preciziranju roka za ulazak država u EU može biti važan podsticaj.

BiH je, uvjereni smo, spremna za kandidatski status, uprkos pokušajima unutrašnje destabilizacije i opstrukcija. Što ranije odobravanje kandidatskog statusa za BiH pomoglo bi, ne samo reforme, nego bi doprinijelo relaksaciji političke situacije u BiH i cijeloj regiji. Vjerujem da bi to poslalo i pozitivnu poruku cijeloj Evropskoj uniji”, kazala je Turković.

Govoreći o situaciji u BiH, kazala je kako nema dileme da je postignut veliki napredak posljednjih decenija, ali je očito da je ostalo još još mnogo posla.

“Bez stabilne i sigurne BiH nema stabilnog regiona. Samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno savladavati sve izazove na putu ka EU. Očekuje nas jačanje borbe protiv korupcije i kriminala što će zasigurno utjecati i na političke blokade.

Zapaljiva retorika i pokušaji usporavanja napretka koje svi vidimo, gube podršku i snagu koju sada crpe iz nekih stranih utjecaja, a ne iz demokratskog legitimiteta ili podrške naroda i građana”, poručila je Turković.

Kako je istakla, razgovarano je i o borbi protiv pandemije.

“Slovenija je pomogla proces vakcinacije i mi nastavljamo sa masovnom vakcinacijom. Vjerujemo kako će stabilizacija epidemiološle situacije omogućiti i liberalniji sistem prelaska granice.

Otvorili smo razgovore o međusobnom priznavanju potvrda o vakcinaciji i testova, što bi olakšalo komunikaciju i putovanja. Očekujemo da će nam u tome pomoći i EU”, kazala je minsitrica.

Na susretu je bilo govora o borbi protiv ilegalnih migracija. kako je istakla Turković, Bosna i Hercegovina je postigla značajan napredak u tom pogledu.

“Situacija se stabilizirala, ali je to regionalni problem koji se može rješiti samo zajedničkim djelovanje, saradnjom pod kapom Evropske unije.

Ukoliko dođe do intenzivnijih migracija u narednom periodu, vjerujem da ćemo svi biti primorani da tražimo zajedničko riješenje, jer se niti jedna država samostalno ne može izboriti sa ovom krizom”, kazala je Turković.

Poziv Slovencima na skijanje u BiH

Na susretu je bilo govora i o privrednoj saradnji. Ukupna robna razmjena Bosne i Hercegovine sa Slovenijom, u 2020. godini, iznosila je 1,79 milijardi KM.

“Na ovom planu uvijek možemo učiniti više. Reforme koje BiH provodi u oblasti radnog zakonodavstva bit će poticajne za strane investicije.

Poreski sistem djeluje jako efikasno, a ekonomija je pokazala visoku otpornost na pandemijsku krizu. Uz stabilan bankarski sektor BiH je odlična prilika za ulaganje. Turizam ostvaruje veliki rast i već ove godine će skoro sustići predpandemijske brojke. Naredne godine očekujemo i porast ponude i rekorde”, kazala je ministrica.

S obzirom da je pred nama zimska sezona, a da Slovenci tradicionalno dolaze u Sarajevo i BiH na skijanje, izrazila je nadu da će tako biti i ove godine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.