Selektor Bosnić je izdržao sve dok nije došlo do “grubog miješanja” u njegov izbor i brisanje sa spiska Muhameda Pašalića…

Još uvijek zvanično selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Vedran Bosnić objasnio je razlog svoje odluke da napusti ovu poziciju iako je s našim timom nizao sjajne rezultate i uspjehe, a sve se desilo tri mjeseca prije nastupa na Eurobasketu.

Na početku svog obraćanja Bosnić je u otvorenom pismu objasnio da nije želio u javnosti izazvati “ovoliku zbrku oko odlaska sa selektorske pozicije” i da je njegova prvobitna želja bila da sve prođe tiho, kao što je i počeo njegov rad. Ipak, jasno je da u situaciji u kojoj se sada nalazi bh. košarka i neposredno pred početak Eurobasketa, takav “tihi” odlazak jednostavno nije moguć.

Kaže kako su njegov način rada i sportska etika nespojivi s načinom rada u Košarkaškom savezu BiH i da je poziv da preuzme reprezentaciju prihvatio bez ikakvih uslova i da je to ujedno bio njegov “patriotski čin”, a ne finansijski aranžman. Dodaje kako je očekivao da će se stvoriti uslovi da može normalno raditi svoj posao i da će se uvijek uvažavat njegove odluke.

Tako je i bilo, kaže, dok nije došlo do “grubog miješanja” u njegov izbor reprezentativaca i brisanje sa spiska Muhameda Pašalića, iako je sam selektor insistirao da bude na spisku. Opisao je to kao vrh ledenog brijega neprofesionalizma čelnika KS BiH i da se međusobni odnos pogoršavao od dramatičnog odlaska u Litvaniju.

Opisao je i kako je došlo do odluke da naša reprezentacija ne ide u Litvaniju u trenutku kada je počeo rat u Ukrajini te kako je već sutra dan došlo do obrta i kako se od njega i njegovih igrača tražilo da moraju putovati u ovu državu.

Potvrdio je ranije navode da je svim igračima dopustio da na njegovu odgovornost ne moraju putovati s ekipom i da nikome ništa neće zamjeriti, navodeći da su porodice svih igrača bile protiv odlaska na ovaj meč.

Dalje je objasnio kako nakon povratka iz Litvanije niko nije odgovarao na njegove e.mailove i da su mu čelnici KS BiH poruke slali preko trećih lica, a uz to su odlučili da pobiju njegovu odluku za Pašalića, što je bio i ključni razlog da donese odluku o odlasku.

Uz izvinjenje medijima što im nije bio dostupan, Bosnić je stavio tačku na otvoreno pismo, a vjerujemo da će više informacija biti poznato naredne sedmice.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.